29. septembrī Ventspils bibliotēkā pirmo reizi notiks Zinātnieku nakts

29. septembrī vairāk kā 300 Eiropas pilsētās norisināsies Zinātnieku nakts, kuras galvenā tēma šogad ir “Zinātnes sasniegumi – ideju avots inovācijai”.

Europe Direct informācijas centrs, kas atrodas Ventspils Galvenajā bibliotēkā, aicina ventspilniekus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnes pasaulē no jauna atklājot lietas, bez kurām ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama, lietas, kuras mums ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un  inovācijām.

Varam būt lepni, ka Ventspils vārds, pateicoties Ventspils Augstskolas un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātes izstrādātajam Latvijas pirmajam satelītam Venta-1, ir zināms ne tikai Eiropā. Projekta Venta-1 galvenais mērķis ir veicināt inženierzinātņu studiju attīstību Ventspils Augstskolā.

Zinātnieku nakts viesis Galvenajā bibliotēkā būs Pauls Irbins- bērnu zinātnes centra ZINOO veidotājs, projekta Pirmie Latvijas 100 km kosmosā idejas autors, vienīgais latvietis, kurš, pieteicoties ambiciozajā projektā Mars One, pretendēja kļūt par vienu no pirmajiem “marsiešiem” cilvēces vēsturē.

29.septembrī jau no plkst. 17.00 Galvenajā bibliotēkā apmeklētājus aicinās Zinātnes laboratorijas, kurās varēs gan atkārtot pasaulslaveno Edisona eksperimentu, kā rezultātā radās ikdienā tik pierastais produkts – elektrības spuldzīte, gan, saslēdzot elektrisko ķēdi, noskaidrot, kā un kāpēc elektrību spēj saražot ābols, kartupelis, citrons un pat cilvēks, gan uzzināt par katapultas darbības principu, elastības spēku, ķermeņa kustības trajektoriju, atvilkšanas un palaišanas leņķiem. Interesenti ekspertu vadībā varēs darboties arī digitālajā inženieru laboratorijā un robotehnikas darbnīcā, apgūt pētnieciskas darbības prasmes, veicot ūdens tīrības izpēti, izmantojot mikroskopu, iepazīt 3D printera darbības noslēpumus, pārbaudīt savas zināšanas, atbildot uz viktorīnas jautājumiem un  iegūt balvas.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Zinātnieku nakts pasākumus Ventspils bibliotēkā organizē Europe Direct informācijas centrs (EDIC) Ventspils sadarbībā ar SIA “Aspired” un Ventspils Digitālo centru. EDIC Ventspils darbību finansē Eiropas Komisija.

Ieeja uz pasākumiem bez maksas. 

Pasākuma programma pieejama: “Zinātnes sasniegumi – ideju avots inovācijai”