Jūras svētku svinības Livonijas ordeņa pilī – papīra jūras, svešzemju zvēri un vasaras Kino nakts

Sestdien, 8.jūlijā Livonijas ordeņa pilī – papīra jūras, svešzemju zvēri un vasaras Kinonakts – jau 13.reizi!

Ģimenes ar bērniem Livonijas ordeņa pilī no plkst.12.00 līdz 14.00 varēs ienirt un darboties darbnīcās “Papīra jūra, papīra zivis”. 
 
Visas dienas garumā (10.00-18.00) būs iespēja iepazīt satriecošos 19.gs. tērpus ar medību motīviem un eksotiskos zvērus izstādē “Eksotiskās medības” (A.Vasiļjeva fonds, Ventspils muzejs un privātkolekcijas). 
 
Pils galerijās ņirbēs tango dejotāji gleznotājas Ievas Saras Breikšas personālizstādē “Siltais Tango apskāviens”, bet vakarā, plkst.23.00 sāksies jau trīspadsmitā Kinonakts, kurā sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību, tiks demonstrēta filma “Elpojiet dziļi”. Izcilajam latviešu kinorežisoram Rolandam Kalniņam šogad 95.gadu jubileja un filmai, kuras viens no nosaukumiem bija arī “Četri balti krekli” šogad ne mazāk cienījams apaļš gadskaitlis – 50 gadi. Filmas scenārija autors dramaturgs Gunārs Priede (1928 – 2000). Viņa vecmāmiņa bijusi no Ventspilij tuvā Cirpstenes ciema, kur ģimene aizvadījusi II pasaules kara beigas un pats jaunais dramaturgs pēckara gados (1947) beidzis Ventspils ģimnāziju. Savukārt, Dina Kuple (1930-2010), kas filmā spēlē izsmalcināti vēso kultūras funkcionāri Sondori, savas darba gaitas 20.gs. 50.gadu sākumā vēl saista ar Ventspili, strādājot toreizējā Pionieru namā. Filmas “Elpojiet dziļi” īpašo, laikiem pāri stāvošo noskaņu, veido galvenā varoņa dzejnieka un mūziķa Cēzara Kalniņa attieksme pret savu radošo darbu. Nepadošanās kompromisiem, īpaši izdevīguma laikmetā, ir filmas būtiskākais vēstījums un, protams, dzejnieka Māra Čaklā dzeja, kas skan Imanta Kalniņa kompozīcijās, kuras izpilda arī toreizējie jaunie karavīri no ansambļa “Zvaigznīte” – Uldis Stabulnieks, Gunārs Rozenbergs. 
 
Kinonakts tradicionāli notiek pils pagalmā, tāpēc vēlams silti saģērbties, par iekšējo siltumu gādās jaunā Pils Kroga kafejnīca, bet lietus gadījumā filmu varēs skatīties pils Kapitula zālē. 
 
Ieeja – ar muzeja ieejas biļetēm.
 
Pilna Jūras svētku programma pieejama ŠEIT.

Foto: Unda Egendorfa