Latvijas jauniešus rosinās domāt „zaļi”

Šā gada 14. maijā nodibinājums „Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” (VATP) sadarbībā ar SIA „Aspired” Ventspilī organizē preses konferenci, kas iezīmēs nacionāla mēroga projekta „Zaļā misija: klimats” oficiālu atklāšanu!

Konferencē runās par klimata pārmaiņu nozīmi un jauniešu izglītošanu šajā jautājumā. Pasākumā piedalīsies dabas zinātņu pedagogi, pārstāvis no Norvēģijas un jaunieši, kam būs unikāla iespēja pašiem uzkonstruēt savu vēja ģeneratoru.

 „Zaļā misija: klimats” mērķis ir ar alternatīvās izglītības pieeju un metožu palīdzību izglītot, informēt un veicināt Latvijas jauniešu un izglītības darbinieku izpratni un zināšanas par klimata pārmaiņām un to mazināšanu.

„Kā mēs zinām, tad Latvija ir viena no zaļākajām un ekoloģiski tīrākajām valstīm pasaulē, un ar to, protams, varam lepoties. Tomēr mēs nevaram un nedrīkstam sevi nošķirt no pārējās pasaules, kur kopējā situācija varbūt nav tik spoža. Klimata pārmaiņas ietekmē mūs visus, un visiem kopīgi jāmeklē risinājumi tam, kā arī turpmāk palikt „zaļiem”. Mēs ticam, ka Latvijā dzīvo gudri un spējīgi jaunieši, kam ir liels potenciāls sniegt ievērojamu pienesumu zaļās vides uzturēšanā ne vien Latvijas, bet arī globālā mērogā. Viens no mūsu uzdevumiem ir viņos šo interesi un potenciālu atklāt un iedzīvināt,” komentē Sandra Rožkalne, projekta „Zaļā misija: klimats” vadītāja.

Projekta ietvaros tiks organizētas tehniski radošās darbnīcas saistībā ar klimata pārmaiņu mazināšanu, skolēnu ekskursijas uz Kurzemes Democentru, kā arī ar vairāku interaktīvu eksponātu palīdzību tiks izveidota īpaša klimata pārmaiņu galerija. Dabaszinātņu pedagogiem tiks izstrādāts un izplatīts zinātnisko un tehnisko eksperimentu metodisks materiāls, kas palīdzēs darbā ar skolēniem mācību stundās. Papildus tam tiks organizēti izglītojoši semināri.

VATP pārraudzībā atrodas zinātnes un tehnoloģiju muzejs „Kurzemes Democentrs”, kas bērniem, jauniešiem un ikvienam interesentam piedāvā aktīvu, aizraujošu, izzinošu un interesantu piedzīvojumu, iepazīstot tehnoloģiju pasauli.

Konferences ietvaros tiks sniegta informācija arī par jaunās zinātnes un tehnoloģiju muzeja „Kurzemes Democentrs” energoefektīvās ēkas celtniecību, ko plānots uzsākt maija beigās, bet ekspluatācijā nodot nākamā gada aprīlī. Ēkas būvniecībai piesaistīts Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta finansējums.

Projektu „Zaļā misija: klimats” īsteno VATP sadarbībā ar SIA „Aspired” un uzņēmumu “International Development Norway”.

Projekts tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada perioda programmas „Nacionālā klimata politika” neliela apjoma grantu shēmas atklāta konkursa ietvaros un to plānots pabeigt līdz 2016.gada 30.aprīlim. Projekta kopējās izmaksas ir 189 403,00 EUR, kur programmas līdzfinansējums ir 166 035,00 EUR, bet pašu līdzfinansējums ir 23 368,00,00 EUR.

Kontakti:
Sandra Rožkalne
Nodibinājums „Ventspils Augsto tehnoloģiju parks”
Tel: +371 26831772
E-pasts: [email protected]
http://www.vatp.lv