Jauniešu centri …

Jauniešu centri manā skatījumā…

Latvijā ir vairāki jauniešu centri. Man bija tā laime ar vēl pāris jauniešiem apciemot Klaipēdas (Lietuvā), Aizputes, Saldus, Dobeles un Tukuma jauniešu centrus. Tas bija interesanti un diezgan noderīgi, jo tagad esmu pārliecināta, ka arī Ventspilī šāds centrs ir vajadzīgs.

Klaipēdas jauniešu centrā jaunieši var nākt un pavadīt savu brīvo laiku kā vien vēlas. Viņi var spēlēt dažādus mūzikas instrumentus, dejot, iedzert tēju ar draugiem, veidot seminārus un filmu vakarus, kā arī vienkārši atpūsties kopā ar draugiem. Uz šo centru pārsvarā nāk aktīvi jaunieši, kā arī jaunieši ar problēmām. Centrā viņu vadītājs cenšas viņu dzīvi ievirzīt pareizās sliedēs un motivēt jauniešus darīt labas un noderīgas lietas.

Aizputes jauniešu centrs „IDEA House” ir vieta jauniešu aktīvai līdzdalībai, ideju īstenošanai, kā arī prasmju un iemaņu attīstīšanai. Šeit līdzīgi kā Klaipēdas centrā var nākt jebkurš jaunietis un atpūsties kopā ar draugiem, fotografēt, muzicēt, kā arī gatavot ēst. Nākotnē viņi vēlas izveidot tējnīcu citiem Aizputes iedzīvotājiem un izveidot mūzikas ierakstu studiju, kurā ikviena grupa Latvijā varēs ierakstīt savu dziesmu vajadzīgajā formātā. Ceru, ka viņu plāni īstenosies.

Saldus jauniešu centrs „Šķūnis” ir līdzīgs iepriekšējiem 2 jauniešu centriem. Tajā darbojas arī mazpulki. Viņu nosaukums ir cēlies no pašas vietas. Viņu centrs atrodas modernā un izremontētā šķūnī, kurš ir aprīkots ar modernu tehniku. Nesen „Šķūnim” tika izremontēta vēl viena daļa un tas paplašinājās.

Dobelē ir izveidots jauniešu iniciatīvas un veselības centrs, kurā jebkurš jaunietis var bez maksas apmeklēt psihologu, doties pie sociālā darbinieka un logopēda, konsultēties par veselības jautājumiem, kā arī iestāties jauniešu klubā.

Tukuma jauniešu centrs ir līdzīgs iepriekšējiem, tikai šajā klubā sapulces rīko arī citi interešu klubiņi, kā, piemēram, ielu vingrotāji, jauniešu klubs „10×10” u.c. Šajā centrā ir arī izveidota neliela tenažieru zāle un pie centra atrodas basketbola laukums.

Apmeklējot šos centrus, radās liels prieks par šīm pilsētām, kurās jauniešiem nav jāklīst ar draugiem pa ielām, lai tikai varētu pabūt ar draugiem un darīt kaut ko interesantu.

Es domāju, ka arī Ventspils jaunieši ir pelnījuši jauniešu centru. Jā, Ventspilī ir jaunrades nams, kur pilnveidot savs prasmes un zināšanas, taču tie visi ir formāli pulciņi un daudzi jaunieši baidās no formalitātes, tādēļ labāk izvēlas klaiņot pa ielām un pievērsties huligāniskam dzīves veidam. Turklāt jauniešiem nav vietas, kur vienkārši pasēdēt un iedzert tēju un pagatavot kopīgas pusdienas vai izcept piparkūkas, turklāt ne visi vecāki ir gatavi savā mājā uzņemt jauniešu bariņu.

Ceru, ka Ventspils dome sapratīs jauniešu vajadzību un īstenos to.