Ventspilī noslēgsies starptautiskā projekta “CirqueMusique” radošās darbnīcas jauniešiem

Ar ceturto radošo darbnīcu, kas no 4. līdz 6. oktobrim norisināsies Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, noslēgsies starptautiskā projekta “”CirqueMusique” radošo darbnīcu cikls. Tāpat kā citos reģionos, kur kopš pavasara ir aizvadītas līdzīgas meistarklases, arī Ventspils jauniešiem būs iespēja gūt priekšstatu par laikmetīgās mūzikas un mūsdienu cirka mākslas tapšanas procesu, kā arī pilnveidot savas skatuves prasmes un sadarboties ar mākslas profesionāļiem. Projekts tapis, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam.

Ventspils radošās darbnīcas māksliniecisko tēmu radījusi komponiste Santa Ratniece kopā ar projekta māksliniecisko vadītāju Julianu Sēteru (Julian Saether). Stāstot par savu ieceri, komponiste uzsver dabu kā iedvesmas avotu savā komponēšanas procesā: “Meistarklasēs ar jauniešiem es likšu akcentu uz cilvēka balss neizmērojamajām iespējam, kas pārtaps vējā, pļavās, ūdens dzelmēs un dzīvnieku saucienos. Meklēsim arī veidus, kā balss transformējas instrumentu skaņās un otrādi. Reizē es ceru uz cirka maģiju un kustības vieglumu, kas mums kopā palīdzētu atrast “laghimu” jeb spēju sajust fizisko ķermeni vieglāku par gaisīgu spalvu.”

Kopā ar komponisti un projekta radošo komandu – profesionāliem mūziķiem, akrobātiem, žonglieriem un klaunu –, Ventspils jaunieši vecumā no 12 līdz 18 gadiem apgūs laikmetīgās mūzikas radīšanas nianses, kā arī cirka mākslas pamattehnikas žonglēšanā un akrobātikā. Nodarbībās liels uzsvars tiks likts uz jauniešu iesaisti un improvizāciju. Pirmajā dienā dalībnieki strādās divās lielās grupās (mūzikas un kustību mākslas virzieni), bet nākamajā dienā abas grupas satiksies kopīgā meistarklasē, kur notiks ideju apmaiņa un mākslas formu radoša apvienošana. Trešā diena noslēgsies ar nelielu performanci, kurā uz skatuves pulcēsies gan profesionāļi, gan darbnīcu dalībnieki – jaunieši, lai dalītos ar nodarbībās apgūto un atklāto. Performanci, kas notiks 6. oktobrī plkst. 19.00 koncertzāles “Latvija” Lielajā zālē, aicināti apmeklēt darbnīcas dalībnieku vecāki, brāļi un māsas, skolotāji un draugi, kā arī citi interesenti.

Dalība radošajā darbnīcā ir bez maksas, taču vietu skaits ierobežots. Aicinām jauniešus pieteikties darbnīcai projekta mājaslapā.

Paralēli radošās darbnīcas norisei 4. un 5. oktobrī Ventspils un reģiona kultūras iestāžu un organizāciju pārstāvji ir aicināti uz divu dienu praktisko semināru, kas būs veltīts auditorijas piesaistes un attīstības jautājumiem. Tēma būs īpaši noderīga lēmumu pieņēmējiem, kā arī profesionāļiem, kas veido kultūras dzīvi novadā vai ikdienā strādā ar jauniešu auditoriju kultūras jomā. Semināru vadīs Greta Klafa (Greta Clough), projekta “CirqueMusique” partnere no Islandes, Handbendi Leļlu teātra un studijas mākslinieciskā vadītāja un kultūras virzītas lauku kopienu atjaunošanas un auditorijas attīstības eksperte. Dalība seminārā – bez maksas, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Projektu “Mākslu laboratorija “CirqueMusique”” īsteno Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”, saņemot dotācijas 249 972 EUR apmērā no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu ietvaros.