Izrāde ”Divas pasaules” rosina pusaudžus domāt un sarunāties

Latvijas Nacionālā teātra iestudējums “Divas pasaules”, kas teātra namā “Jūras vārti” būs skatāms 28. septembrī, ne vien rāda divu pasauļu, divu paaudžu sadursmi, bet arī rosina domāt un sarunāties.

Izrāde piedāvā versiju, kas notiek, kad tiek pretnostatītas divas pasaules, turklāt dara to ļoti interesantā veidā. Rakstnieki Anna Brigadere un Jānis Jaunsudrabiņš, kuru darbus mūsdienās sāk aizmirst un lasa aizvien mazāk, izlemj atdzīvināt savu grāmatu tēlus Anneli un Janci, kas patiesībā ir viņi paši 15 gadu vecumā. Līdz ar to iestudējumā tiekas ne viena autori un viņu radītie tēli, bet pusaudži un vecāki, jo mēdz teikt, ka rakstniekiem viņu radītie tēli ir kā paša bērni.

Izrādes “Divas pasaules” režisors Jānis Znotiņš uzsver – viņam galvenais ir mudināt jauniešus domāt un sarunāties, bet nekādā ziņā viņus nemācīt: “Kuram gan patīk, kad viņu māca? Arī lielajiem tas nepatīk. Pusaudžiem vajag uzticēties, uztvert viņus kā līdzvērtīgus sarunu biedrus, uzdot jautājumus un tā iedarbināt viņu domāšanu, fantāziju. Tas ir arī mans galvenais uzdevums – rosināt domāt, rosināt sarunāties ar draugiem, vecākiem, skolotājiem. Sarunāties arī par attiecībām ar vecākiem, kas šajā izrādē ļoti spilgti parādās.”

Taču reizē Znotiņš vēlas jauniešiem pastāstīt arī par Annu Brigaderi un Jāni Jaunsudrabiņu, viņu darbiem un tēliem. Arī parādīt, ka mūsdienās tāds mākslas veids kā teātris joprojām var būt aktuāls: “Tehnoloģiju laikmetā liekas, ka teātris ir kaut kas sens un novecojis. Ka tā ir pagātnes māksla. Tomēr īstenībā tā jau nav, jo teātris patiesībā ir mūžam aktuāls. Divu dzīvu cilvēku, kur viens ir aktieris, bet otrs skatītājs, satikšanās būs mūžam svarīga. Kamēr vien mēs funkcionēsim kā dzīves būtnes, kā cilvēki ar sajūtām.”

Lomās: Lāsma Kugrēna vai Indra Burkovska, Jana Ļisova, Normunds Laizāns un Uldis Siliņš. Radošā komanda: režisors Jānis Znotiņš, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Pamela Butāne, gaismu māksliniece Lienīte Slišāne.

Izrādi Ventspilī organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Izrāde “Divas pasaules” teātra namā “Jūras vārti” būs skatāma 28. septembrī plkst. 13.00 un 16.00. Uz pirmo izrādi – plkst. 13.00 – biļetes jau pārdotas, bet uz otro biļetes vēl var iegādāties “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās (arī teātra nama “Jūras vārti” kasē) vai internetā www.bilesuparadize.lv. Piedāvājam izmantot 10% atlaides Drauga kartes īpašniekiem, cilvēkiem ar invaliditāti un viņu asistentiem, 3+ Ģimenes kartes īpašniekiem, Valsts aizsardzības mācību un Jaunsardzes centra apliecību turētājiem.