Valsts asinsdonoru centrs pie donoriem Ventspilī dodas katru pirmdienu

Asins donoru pieņemšanu Ventspilī nodrošina Valsts asinsdonoru centrs. Ziedot asinis Ventspilī donori ar iepriekšēju pierakstu tiek aicināti pirmdienās no plkst. 10 līdz 14 Ziemeļurzemes reģionālās slimnīcas telpās, Inženieru ielā 60. Pieraksts veicams, zvanot pa tālruni 26669363.

Ventspilniece Ilze Ozola, kura asinis regulāri nodot jau četrus gadus, stāsta, ka, apzinoties donoru nozīmi, īpaša motivācija nav jāmeklē. ”Ja es varu palīdzēt, es palīdzu. Un šī palīdzība neko nemaksā, tā ir tik vienkārša, bet vitāli nepieciešama ļoti daudziem,” saka Ilze.

Valsts asinsdonoru centrs šobrīd ļoti gaida visu asinsgrupu donorus, norādot, ka pieaudzis slimnīcu pieprasījums pēc asinīm, līdz ar to nepieciešams veicināt arī donoru aktivitāti. Mājas lapā https://www.vadc.lv/ iespējams iepazīties ar detalizētu informāciju par asins ziedošanas kārtību, nosacījumiem, kas jāņem vērā, lai varētu ziedot asinis, aktuālos datus par asins krājumiem un citu noderīgu informāciju par to, kā ikviens donors var palīdzēt.

Viena ziedotā asins deva palīdz trīs cilvēkiem! Tās nav tikai asinis, tā ir dzīvība.

Kāpēc ziedot asinis?
Kā informē Valsts asinsdonoru centrs, iesaistoties asinsdonoru kustībā, ir iespēja palīdzēt nelaimē nonākušajiem, kam nepieciešamas asinis. Viena asins deva var izglābt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, pacientu ar apdegumiem un palīdzēt vēža slimniekam. Asinis ir nepieciešamas operācijas laikā, pacientiem ar akūtām asiņošanām, kā arī onkoloģisko, hematoloģisko u.c. pacientu ārstēšanā.

Valsts asinsdonoru centrs akcentē arī donora ieguvumus, ziedojot asinis:
    • Organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, atjaunojot asins sastāvu;
    • Asins donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām, veselam cilvēkam asins ziedošana nav kaitīga;
    • Asins ziedošana raisa pozitīvas izjūtas, jo esi palīdzējis kādam grūtā brīdī;
    • Iespēja uzzināt pulsu, asinsspiedienu un hemoglobīna līmeni;
    • Iespēja saņemt analīžu rezultātus, par to pirms asins ziedošanas paziņojot donoru reģistratoram. Ziņas par pārbaužu rezultātiem donors var saņemt personīgi, bet ne ātrāk kā piecu darba dienu laikā pēc asins ziedošanas, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu.