Kā efektīvāk mācīties no mājām?

Šajā ārkārtas situācijas laikā, kad mācības visiem notiek no mājām, svarīgs ir ne tikai tas, ko dara skola un skolotāji, bet arī pašu skolēnu gatavība un iespējas mācīties no mājām. Daudziem grūtības rada klusas un mācībām piemērotas vides trūkums vai nespēja pierast pie jaunā režīma, tāpēc mācīšanās nevedas tik labi kā ikdienā. 

  • Radi mācībām (cik vien iespējams) piemērotu vidi!

Atvēli konkrētu vietu tieši darbam un mācībām! Ja vieta “jādala” ar vēl kādu aktivitāti (ēšana, atpūta), ievies konkrētas pārmaiņas laikā, kad mācies vai strādā – maini apgaismojumu, novieto uz galda konkrētus priekšmetus utt. Atceries – gulta ir sliktākā vieta, kur mācīties, un der tikai tad, ja nav citu variantu.

  • Sakārto darba vidi! Tas nozīmē ne vien darba galdu bez haosa, bet arī pārējo – izvēdini telpas un ielaid gaismu, ja iespējams – padari gaisa temperatūru telpā sev patīkamu.
  • Atbrīvojies no tā, kas tev novērš uzmanību! Izslēdz skaņu telefonam, neturi vaļā soctīklus paralēli mācību materiāliem. Vari izmēģināt arī lietotnes, kas motivē konkrētu laiku neņemt rokās telefonu (kā Forest) vai rīkus, lai nobloķētu mājaslapas, kurās visbiežāk nelietderīgi pavadi laiku.
  • Uzliec austiņas! Pat ja neesi viens no cilvēkiem, kuriem palīdz fona mūzika vai kuriem pieder skaņu izolējošas austiņas, vari izmēģināt fonā uzlikt white noise vai dabas skaņas – tas var pārmākt apkārtējos trokšņus un palīdzēt noturēt uzmanību.
  • Izmanto palīdzību no malas, jautā vecākiem vai citiem klases biedriem pēc palīdzība

Neaizmirsti par savu pašsajūtu!

  • Kusties! Lai gan uz skolu šobrīd jādodas nav, tas nenozīmē, ka nebūtu jāiziet no mājas vispār – izmanto ceļam ietaupīto laiku pastaigām, tomēr tikai atceroties par divu metru distanci. Ja esi pašizolācijā, kusties iekštelpās – vingrojot, kāpjot pa kāpnēm vai vismaz izlokot rokas un kājas.
  • Neiznīcini dienas režīmu! Miegs joprojām ir ļoti svarīgs, un arī situācijā, kad katru dienu nav astoņos jābūt pieturā, iet gulēt neilgi pirms saullēkta nav pārāk laba ideja.
  • Ēd ēdienu un dzer ūdeni! Neaizmirsti padzerties un paēst, turklāt darīt to pēc iespējas veselīgāk – iet uz veikalu ar jau izplānotu iepirkumu sarakstu, dažādot recepšu klāstu un, ja vari atļauties, izmantot bezkontakta ēdiena piegādi.
  • Ieej dušā un uzvelc bikses! Lai gan pidžamā visu dienu dzīvoties ir ērti, baumo, ka arī pārģērbšanās palīdz justies produktīvākam. 
  • Sociālā distancēšanās nenozīmē vientulību! Sazvanies ar draugiem, pavadi laiku ar cilvēkiem, ar kuriem dzīvo kopā, vai sarīko tiešsaistes vakariņas kopā ar kādu! Krīzes laikā kontakta saglabāšana ar tuvajiem ir īpaši svarīga, lai justos labi.
  • Plāno laiku! Izveido dienas režīmu vai plānu! Jau iepriekš nolem, cik daudz laika veltīsi konkrētiem darbiem. Neaizmirsti arī par brīdi atpūtai un fiziskai aktivitātei – vismaz acu atpūtināšanai un kāju izkustināšanai.
  • Izmanto taimeri! Īpaši tas var palīdzēt plānot laiku – ja nezini, cik ilgi veic kādu darbu, laika saplānošana īsākos posmos (20-60 minūtes) un taimera uzlikšana var palīdzēt saprast, kā darbus saplānot nākamajā reizē. 
  • Ieplāno laiku arī patīkamajam! Lai nejustos tik noguris, jau iepriekš izdomā, kā atalgot sevi par padarīto darbu. Tas var būt brīdis ieiešanai sociālajos tīklos, kāds gardums vai brīdis laika ar ģimenes locekli vai mājdzīvnieku.
  • Dažādo mācīšanos!Meklē un izmēģini dažādas metodes! Ja saproti, ka nesanāk tikt galā ar uzdoto, pameklē un izmēģini dažādas mācīšanās metodes un ieteikumus no citiem.
  • Mācies kopā ar citiem! Attālinātās mācības nenozīmē mācīšanos vienatnē – iespējams, arī taviem klases biedriem noderētu kāds, kurš atbild uz jautājumiem vai palīdz saprast. Izmanto tiešsaistes rīkus, lai kopā rīkotu mācīšanās videokonferences, jo tā varētu būt vieglāk saņemties.

Latvijas studentu apvienības ieteikumi, lai labāk spētu mācīties attālinātajā režīmā!