Jaunieši dod priekšroku neformālajam

Jauniešiem patīk neformāla vide un iespēja brīvi justies, neuztraucoties par to, kā viņa izteiktais viedoklis vai rīcība tiks vērtēta. Apgūstot jaunas zināšanas un tūdaļ tās pielietojot praksē, neformālā vide un neformālās mācību metodes ir daudz efektīvākas nekā pierastais mācību stils skolā. Šādu pieredzi guva tie Latvijas un Igaunijas jaunieši, kas piedalījās starptautiskajā projektā “Jauniešu iniciatīvas un sadarbība”.

Šomēnes noslēdzās biedrības “Ventspils Jauniešu dome” īstenotais sadarbības projekts, kurā kopā ar Igaunijas nevalstisko organizāciju “Triigi Trikirand” un Ventspils Jaunrades nama Jauniešu klubu “Knaģis” teju divus gadus tika organizēti dažādi neformālās izglītības pasākumi jauniešiem. Lielākie pasākumi bija deviņu dienu garās jauniešu apmaiņas nometnes – divas Latvijā un divas Igaunijai piederošajā Sāremā salā. Kopā nometnēs piedalījās vairāk nekā 140 jaunieši. Savukārt, izmantojot apmaiņas nometnēs iegūtās zināšanas, jaunieši paši uzņēmās iniciatīvu un organizēja saviem vienaudžiem skolās kopā 12 informatīvus pasākumus.

Pirmā jauniešu apmaiņa 2012. gada vasarā notika Jūrkalnē, kur jaunieši apguva zināšanas par medijiem un informāciju. Tika analizēta sociālo tīklu ietekme un to plašās iespējas, kā arī iegūta praktiska pieredze video filmēšanā un montāžā. Otrā apmaiņas nometne 2012. gada vasarā notika Sāremā (Igaunijā), kur tika runāts par uzņēmējdarbību, komandas veidošanu un līdera prasmju attīstīšanu.
Trešā jauniešu apmaiņa norisinājās 2012. gada nogalē Ventspils novada viesu namā “Ventaskrasti”. Šoreiz tēma bija jauniešu veselība un sociālā atbildība. Dalībnieki uzzināja par veselīgu dzīvesveidu, sociālo uzņēmējdarbību, kā arī pat paspēja piedalīties Vecgada skrējienā Ventspilī. Savukārt, pēdējā projekta nometne atkal norisinājās Sāremā š.g. jūnijā un tās tēma bija radošums – mūzika, dejas, teātris, kultūras mantojums, māksla, tēlniecība. To visu izdevās apvienot saturīgās nodarbībās, kā arī pārbaudīt praksē, iestudējot dejas izrādi un izveidojot nelielu rotaļu laukumu Kuresārē.

Skolās organizētie informatīvie pasākumi bija par dažādām tēmām, kuras izvēlējās paši jaunieši – izglītības iespējas ārzemēs, atkarību izraisošās vielas, aktīva brīvā laika pavadīšana, komandu veidošana, lietu otrreizējā izmantošana un citas tēmas. Ar šiem pasākumiem jaunieši gan dalījās savā pieredzē par iegūto nometnēs, gan pārliecinājās par savām organizatoru spējām un aicināja arī pārējos nebaidīties uzņemties atbildību.

Oktobra beigās Ventspilī vairāk nekā 100 projekta dalībnieki un citi interesenti no Igaunijas, vairākām Latvijas pilsētām un, protams, arī no Ventspils pulcējās uz ne-konferenci “Atspēriens”/”Boost UP”, lai atskatītos uz projektā sasniegto, kā arī kopīgiem spēkiem meklētu risinājumus jauniešu iniciatīvu un sadarbības iedrošināšanai un atbalstīšanai. “Iedvesmojoši, pārliecinoši, neformāli!” – tādas atsauksmes saņēmām no dalībniekiem.

yic_boostup_1910_001

Jauniešu ieinteresētība un vēlme aktīvi piedalīties norāda, ka viss projekts ir izdevies. Ar neformālās izglītības metodēm var panākt labus rezultātus, jaunieši atveras, kļūst radoši un nebaidās kļūdīties. Mācīšanās darot dod iespēju izdzīvot dažādas situācijas, tajā skaitā veiksmi un arī zaudējumu. Savukārt rezultātu analīze dod spēju būt patstāvīgiem. No pieaugušajiem vien vēlamies sapratni un atbalstu, lai jaunieši varētu izdzīvot paši savu dzīvi – tik interesantu un daudzkrāsainu, cik vien ir vēlme.

Visus šos pasākumus varējām īstenot, pateicoties saņemtajam atbalstam no Igaunijas–Latvijas programmas, kas projektam “Jauniešu iniciatīvas un sadarbība” piešķīra ERAF finansējumu 150000 EUR apmērā.

EstLat_488x200

Lai arī šis projekts ir noslēdzies, “Ventspils Jauniešu dome” turpina aktīvi darboties un organizē jaunus pasākumus jauniešiem. Katru nedēļu jauniešiem ir iespēja kļūt pārliecinātākiem un trenēties izteikt un aizstāvēt savu viedokli par dažādām tēmām, piedaloties Jauniešu sarunu kluba pasākumos. Regulāri viesojamies Ventspils skolās ar nelieliem informatīvajiem pasākumiem klašu kolektīviem, stāstot par līdzdalības iespējām sabiedriskajā dzīvē. Arī vairākiem starptautiskajiem projektiem jau gatavojamies.

Ja arī Tev ir kāda ideja, kuras īstenošanai vajadzīgs padoms vai vēlies to īstenot kopā arī citiem aktīviem jauniešiem, “Ventspils Jauniešu dome” būs īstā vieta. Meklē kontaktus un uzzini par mums vairāk mājaslapas sadaļā “Par mums”!