Zero Waste izaicinājuma kopsavilkums!

Septembra sākumā Ventspils Jauniešu māja izaicināja ikvienu piedalīties Zero Waste izaicinājumā!

Bet šis izaicinājums nav tikai vienai dienai, šis izaicinājums jāpieņem uz visiem laikiem – mazāk atkritumu – mazāk problēmu!

Īsumā Zero Waste ir filozofija, kas aicina pārdomāt mūsu patēriņa ciklu, un mēģināt to pārveidot no lineāra uz ciklisku.

Lineārs nozīmē to, ka mēs kaut ko gribam, aizejam uz veikalu, labākā gadījumā patērējam un izmetam atlikumus.

Ciklam, savukārt, ir tendence kustēties pa apli, kurā nekas netiek izmests un atgriežamies pie tās vietas, kur sākām.

Varētu izskaidrot arī tā – ja ejam pa ceļu, kur nekad neesam gājuši un nekad arī neiesim, izmest papīrīti ir vieglāk, nekā, ja tas ir tavs ikdienas pastaigas ceļš un plāno tur iet vēl kādu reizi. Tā mēs dzīvojam uz vienas līnijas, aizmirstot, ka fejas neatnāks un nepazudinās to, ko tikko izmetām miskastēs.

Zero Waste ir par atkritumu samazināšanu katra iespēja robežās.

Izaicinājumā piedalījās vairāki cilvēki no Ventspils, kas ar savu progresu dalījās sociālajos tīklos Facebook un Instagram: 

  • ?Vai zināji ka veikalā vari jebkurus sveramos produktus (cepumus,maizi,augļus,riekstus,gaļas un piena produktus u.c) iegādāties savā līdzipaņemtā traukā?.?
     Citāts no Saeimas Vides un klimata politikas apakškomisijas sēdes kurā Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Tatjana Marčenkova norādīja ka "Ievērojot higiēnas prasības, tirgotājiem nav liegts produkciju iesvērt pašu pircēju traukos. " 

    Paldies, Kristian, par iedvesmu  #zerowasteventspils #zerowaste #randomrepublika

  • Paldies Ventspils Jauniešu māja par izteikto izaicinājumu šonedēļ domāt par atkritumu samazināšanu ikdienā un dalīties ar to, kā man ar to iet. 
    Te jau pirmie divi mani izpildītie uzdevumi – nu jau regulāri, ja ņemu kafiju līdzņemšanā, tad ņemu savā foršajā krūzē, kā arī otrs – ejot uz veikalu ņemu līdzi savu auduma maisiņu! 
    Nākamais solis – došos uz veikalu un likšu augļus/dārzeņus/riekstus savos jaunajos maisiņos! (Paula) (Karīna, paldies par maniem jaunajiem maisiņiem!) wink
    #zerowasteventspils #zerowaste #randomrepublika

  • Ikdienā cenšos dzert pašu vāktu,dabīgo tēju. Neizmantoju veikalā pirktu,maisiņos fasēto…
    Pēc tam tējas lapiņas izmetu komposta kaudzē,kas laika gaitā satrūd,neatstājot aiz sevi atkritumus (Unda)
    #zerowasteventspils #randomrepublika

  • Dažas lietas, kuras piekopj Paula:
    1.Pirms iepērkos, izveidoju sarakstiņu, kas tiešām ir nepieciešams;
    2.Ja nevēlos krist kārdinājumā, es izvairos skatīties uz tiem produktiem, kurus man nevajag. Es mierīgi varētu nopirkt visu dārzeņu stendu…;
    3. Jā, mans jogurts NAV stikla traukā, bet gan plastmasas. Bet tas ir tāpēc, ka mums jau bija iepirkti ērti un funkcionējoši plastmasas trauki, un es neesmu no tām, kura uzskata, ka pēkšņi VISAM ir jābūt no stikla un atbilstošam "zero waste prasībām", lai kas tās arī nebūtu. Jo vispār jau katram savs zero wasts. Tas atšķiras arī vienā mājsaimniecībā, jo mans vīrs noteikti iekšēji neraud par iepakotu maizi un safasētu pastēti.
    4.MAZĀK ir vairāk. Mēs ar Emīlu neesam labi plānotāji (ēdiena ziņā un dažreiz arī citās jomās ), tāpēc es šobrīd cenšos pirkt mazāk un tad izlietot, kā vairāk un tad sarūgst. Pārāk daudz reizes tā jau ir noticis, un gan jau, ka gadīsies arī nākotnē, bet es CENŠOS.
    5. Un griezti ziedi. Acu priekam. Un kaķim ir ko pagrauzt.

    Šie visi labumi no Ventspils tirgus.
    #zerowasteventspils #zerowaste #randomrepublika Ventspils Jauniešu māja

Vairāk fotogrāfijas atrodamas flickr kontā!

Kā arī Latvijā ir atvēries jauns beziepakojuma veikals – tur viss ir sverams un ievietojams pašu līdzpaņemtajos traukos – https://www.facebook.com/veikalsTURZA/