Piedalies video konkursā un laimē 1000 eiro

Katru dienu mēs pieņemam dažādus lēmumus – pārvietoties ar sabiedrisko transportu, velosipēdu vai personīgo auto. Daudziem no mūsu lēmumiem ir vistiešākais sakars ar to, kādu pasauli veidojam – tīrāku, veselīgāku vai tieši otrādi – vieglprātīgi to piesārņojam, tādējādi nedomājot par sekām. Video konkurss “Es dzīvoju zaļi”, ko organizē Eiropas Vides aģentūra un tās partneri Eiropas valstīs aicina visus Eiropas iedzīvotājus demonstrēt savu radošumu un dalīties ar savām idejām, kā palīdzēt apkārtējai videi un uzfilmēt to video. Labākie video autori saņems naudas balvas.

Konkurss “Es dzīvoju zaļi” jeb “I live green” norisinās četrās kategorijās:

  • ilgtspējīga pārtika – pareizi izvēlēta pārtika ir noteicošais faktors, lai ikdienā piekoptu veselīgu dzīvesveidu. Lai pārtika tiktu ražota ir nepieciešami svarīgi resursi, kā, piemēram, zeme un ūdens, bet, izmantojot lauksaimniecībā pesticīdu un gruntsūdeņu līdzekļus, tie var ietekmēt augsni, kas laika gaitā atsaucas uz uzturā izmantoto pārtiku. Savukārt sabiedrības uztura izvēle un paradumi, piemēram, cik daudz gaļas mēs patērējam, kā mēs izlietojam pārpalikušo pārtiku var būt nozīmīgs faktors, lai nodrošinātu, ka resursi netiek izšķiesti, tādējādi izdarot mazāku spiedienu apkārtējai videi;
  • tīrs gaiss – gaisa piesārņojuma mazināšanu var ietekmēt dažādu darbību rezultātā, sākot ar pareizu un dabai draudzīgu transportlīdzekļu izvēli līdz pat lauksaimniecībai. Dodot priekšroku sabiedriskajam transportam, riteņbraukšanai, iešanai ar kājām, kā arī izmantojot elektriskās automašīnas, nevis benzīna vai dīzeļdzinēja mašīnas, var palīdzēt uzlabot gaisa kvalitāti un dzīves kvalitāti mūsu pilsētā.
  • tīrs ūdens – mūsu ūdens resursi ir pakļauti lielam spiedienam, ieskaitot pārmērīgu ieguvi, klimata pārmaiņas un piesārņojumu no dažādiem avotiem, piemēram, lauksaimniecību un komunālos notekūdeņus, kas ietekmē ne tikai mūsu veselību, bet arī jūras dzīvi. Plastmasas iepirkumu maisiņi, sejas skrubji un zobu pastas, kurās ir mikroplastika var nonākt jūrā, tādējādi kaitējot jūras dzīvniekiem;
  • minimāls atkritumu daudzums – visiem iegādātajiem produktiem ir ierobežots darbmūžs. Ir novatoriski veidi, kā samazināt pārpalikušo produktu daudzumu, kas tiek nosūtīts uz poligoniem. Labākajā gadījumā dažus produktus var pārstrādāt un / vai izmantot atkārtoti dažādiem mērķiem, kā arī dažādu veidu materiālus var pārstrādāt tā, lai tos varētu izmantot jaunos produktos.

Lai piedalītos konkursā, dalībniekiem nepieciešams izveidot orģinālu videoklipu (no 30 līdz 45 sekundēm), kas būtu atbilstošs kādai no augstāk minētajām tēmām, ievērojot noteiktās vadlīnijas. Konkursa dalībniekam ir jāsagatavo īss teksts līdz 1000 rakstzīmēm (vēlams angļu valodā), lai to varētu augšupielādēt kopā ar videoklipu. 

Konkursa uzvarētāji tiks pie iespaidīgām naudas balvām – katras kategorijas uzvarētājs tiks apbalvots ar naudas balvu 1000 eiro vērtībā, bet 500 eiro balvu saņems tā video autors par kuru būs visvairāk balsojumi saņemti internetā.

Vairāk informācijas “I live green” mājas lapā.

Video iesūtīšanas beigu termiņš: 2018. gada 31. marts.

Uzvarētāju paziņošana: 2018. gada 5. jūnijs