Vēl tikai mēnesi var pilnveidot digitālās prasmes tiešsaistes platformā “Skolēna digitālais IQ”

“Jaunietis ir digitāli gana zinošs, taču mācību un praktisku sadzīves uzdevumu risināšana internetā nav viņa prioritāte. Tāpēc ļoti būtiski ir veicināt digitālo prasmju izmantošanu tieši mācību un reālu, sadzīvē nepieciešamu uzdevumu veikšanai,” saka Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas vadītāja, profesore Zanda Rubene. “Lai iekustinātu jauniešu interneta lietošanas “iekapsulēšanos” brīvā laika un izklaižu sfērā, jāmēģina viņiem parādīt, kas ir tie ieguvumi un iespējas, ko vēl var sniegt jau esošās zināšanas.”

Tiešsaistes kursos vienkopus var atrast mācībām un ikdienai noderīgas aplikācijas, saņemt ieteikumus informācijas ticamības izvērtēšanai un padomus, kā kļūt par kvalitatīva satura radītāju vai ietekmēt sabiedriski nozīmīgu notikumu gaitu.

Programmā “Skolēna digitālais IQ” iekļauti 5 kursi, no kuriem katrs veltīts noteiktai tematikai. Kurss “Radi!” rosina jauniešus kļūt par kvalitatīva satura radītājiem un piedāvā idejas, piemēram, kā veidot bloga saturu un infografikas, kā uzņemt un apstrādāt foto un video. Kurss “Sazinies!” aicina jauniešus aizdomāties par saziņas drošību, savu digitālo identitāti un atstāto digitālo pēdu interneta dzīlēs. Kurss “Strādā!” iepazīstina ar pieaugoši aktuālo tiešsaistes dokumentu veidošanu, informācijas glabāšanu mākonī, kā arī dažādiem knifiem MS Word un MS Excel lietošanā, un kvalitatīvas prezentācijas izveidē. Kurss “Iesaisties!” paplašina redzeslauku par digitālajā vidē pieejamajiem līdzdalības un demokrātijas rīkiem, kas sniedz iespēju izteikt savu viedokli un ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Kurss “Domā!” mudina izmantot aplikācijas un tehnoloģiju iespējas ne tikai izklaidei, bet arī mācību procesa un ikdienas dzīves atvieglošanai, kā arī trenēt sevī spēju novērtēt informācijas ticamību un kvalitāti, tāpat sniedz ļoti noderīgus padomus informācijas meklēšanai.

Tiešsaistes platforma būs pieejama līdz 14. janvārim. Jauniešiem, kas būs veiksmīgi izgājuši visus mācību kursus, būs iespēja piedalīsies balvu izlozē un laimēt Samsung Galaxy S8 viedtālruni, Gear VR brilles ar kontrolieri un Level U Flex austiņas. Tāpat konkursā piedalās visas, skolas, kuru audzēkņi reģistrējušies mācībām, un pretendē uz iespēju iegūt digitālo tāfeli. Skolotājiem, kuri būs ieteikuši jauniešiem iesaistīties mācībās, būs iespēja laimēt Samsung Galaxy Tab A 2017 planšetdatoru. Vairāk par balvām var uzzināt programmas noteikumos. 

Programmas saturs tapis “Samsung Electronics Baltics” sadarbībā ar kustību Iespējama misija, digitālo risinājumu aģentūru “Cube”, mediju izglītības eksperti Lieni Valdmani, fotogrāfi un grafisko dizaineri Lindu Rutuli, radio “Pieci.lv” raidījuma "Pilnīgs vakars" producenti Karmenu Stepanovu, radošo apvienību "Piparmētra", DHC studijas vadītāju un treneri Kasparu Ozoliņu un Eiropas publiskās runas čempionu Dāvi Goldu.