19. Kurzemes dzejas dienas Ventspilī

Rīga un Raiņa piemineklis no Kurzemes nav saredzams, bet dzejdaru un poētiski uzskaņotu būtņu Kurzemē ir gana. Kā apliecinājums tam ir Kurzemes Dzejas dienu ikgadējā norise kādā no Kurzemes pilsētām.
Viss aizsākās 1999.gadā, kad dzejnieka Olafa Gūtmaņa iedvesmotas, Kurzemes Dzejas dienu krustmātes Aijas Bumbieres radītas un Ventspils pilsētas atbalstītas notika pirmās Kurzemes Dzejas dienas Ventspilī. Un tā ik gadu dzejas cienīgā ritmā mainās Ventspils, Kuldīga, Talsi, Tukums, Saldus un Liepāja.

Tukumā savulaik tika apvienotas Kurzemes Mākslas un Dzejas dienu akcijas, atsevišķos pasākumos radot arī abu mākslas jomu simbiozi. Savukārt Ventspilī šogad literārajā konkursā “Kur zeme, tur dzeja” iesniegtos darbus pēc atlases izvēlējās jaunie komponisti un 19. Kurzemes Dzejas dienas Ventspilī noslēgsies ar jaundarbu pirmatskaņojumiem. Kas zina, varbūt tie iesoļos literatūras un mūzikas jaunākajā vēsturē?

Tradicionāli ik gadu Dzejas dienu noslēgumā nākamā gada Dzejas dienu pilsētai tiek nodota Kurzemes Dzejas dienu atslēga. Šogad tā būs jauna, izkalta pēc Ventspils Rakstnieku mājas 17.gs. durvju slēdzenes parauga un turpmāk katra pilsēta uz kārtīgā atslēgas riņķa varēs pievienot savu atzīmi.

No 8.līdz 10.septembrim dzeja atkal atradusi savu zemi – Kurzemi un tās iemītnieki ir visi kurzemnieki, jo dzejas notikumi ir pieejami visiem. Tikai ieklausīties savas sirds ritmā pat bez maksas nav viegli. Jātrenējas! Un Kurzemes Dzejas dienu programma Ventspilī piedāvā plašas treniņu iespējas.

Piektdien, 8.septembrī, plkst. 19:00 Jauniešu mājā pasākums “Vakars pirms”. Dzejas lasījumi un vakarēšana. Piedalās literāte Jana Egle, Andžejs Beļevičs, Andris Akmentiņš.

Kurzemes Dzejas dienu programma pieejama ŠEIT