EBD brīvprātīgās Jolantas stāsts par notiekošo Itālijā

Cik esmu novērojusi, itāļus tiešām stipri, ietekmē laikapstākļi un lietainā, vai vēsākā dienā neviens vispār nespers soli ārpus mājas. Taču, līdz ar aprīli arī Recanati iestājās siltāks laiks un arvien vairāk cilvēku nāk arī uz Fonti centru. Kungi kāršu partijas ir nomainījuši pret petanka laukumu, jaunieši vairāk uzturas parkā, kur spēlē futbolu vai volejbolu, arī bērnu radošās nodarbības tiek noturētas parkā. 

Aprīlī kopā ar spāņu brīvprātīgo un mūsu koordinatoru devāmies uz Itālijas jauniešu aģentūras rīkotu semināru “A model to dream” Romā, kur dažādi cilvēki stāstīja un dalījās savā pieredzē, kā kāds notikums var mainīt dzīvi un vidi, kurā dzīvojam. Šie bija personiski stāsti par to, kā kāds dramatisks vai diskriminējošs notikums šiem cilvēkiem ir devis spēku nepakrist, bet gluži pretēji – šajā neveiksmē rast spēku. Protams, izmantoju arī izdevību kaut mazliet uzmest aci Romai, kuru joprām nav sanācis laika kārtīgi apskatīt.

Vieta Romas centrā, kur, iespējams, tika sadurts Jūlijs Cēzars   |  Pantenonā

Kopā ar Fonti centra jauniešiem apmeklējām pasaulslavenā fotogrāfa Steve McCurry darbu izstādi Anconā. 

Izstāde “Steve McCurry ICONS”  |  “Afgāņu meitene”, 1984. Afgāņu meitene bēgļu nometnē. Iespējams, populārākā Steve McCurry fotogrāfija, kas ieguva plašu rezonansi, nonākot uz žurnāla “National Geographic” vāka

Fonti centrs ir ļoti plašs un arī parks tam apkārt ir gana liels, un kopš pagājušā gada šeit mājvietu ir atraduši divi bruņurupuči. Jaunieši nolēma, ka bruņurupuči ir pelnījuši lielāku baseiniņu, tāpēc ķērās pie darba. Arī bērniem patīk vērot, aiztikt un barot bruņurupučus ar visu, ko viņi nedrīkst ēst.

Tāpat parkā ir vieta nelielam dārziņam, kur bērni var redzēt, kā no mazām sēkliņām un nelieliem stādiņiem attīstās tomāti, gurķi, cukīni, pupas un citi dārzeņi. Kopā ar bērniem tiek gan stādīts dārziņš, gan arī vēlāk bērni bieži piedalās augu laistīšanā. Cerams, ka varēsim novākt arī kādus gatavos augļus, jo citus gadus kāds cits vienmēr ir pamanījies pirmais novākt pusgatavus augļus.

Bruņurupuču baseina paplašināšana  |  Bērnu līdzdalība dārziņa stādīšanā

Maijā Fonti telpās tika rīkota vietējo politiķu un apkaimes iedzīvotāju tikšanās. Ņemot vērā itāļu mentalitāti, biju gaidījusi skaļāku un vētraināku tikšanos. Bet jāteic, tikšanās bija gana plaši apmeklēta, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem rūp viņu apkārtējā vide.

Vienā no itāļu valodas nodarbībām devāmies uz pilsētas torni, no kura ir labi pārredzama tuvākā apkārtne. Tornis ilgu laiku bija slēgts rekonstrukcijas dēļ un tikai maijā tika atvērts apmeklētājiem. Tornī ir ierīkotas vairākas izstādes, kas stāsta par nozīmīgām personībām, kas dzimušas Recanati, kā arī fotogrāfiju izstāde “Toreiz un tagad”, kur ar attēlu palīdzību var salīdzināt, kā pilsēta izskatījusies senāk un kā tā izskatās mūsdienās. Izrādās, pat daudzi vietējie iedzīvotāji nekad nav bijuši šajā tornī. 

Skats pār vecpilsētu  |  Fotogrāfiju izstāde “Toreiz un tagad”

Maija vidū Fonti centrs ar savām aktivitātēm kuplināja bērnu tēmai veltītu pasākumu “Una citta per bambini” netālu esošajā pilsētā Mačerata.

Spēles pilsētas galvenajā laukumā gan bērniem, gan vecākiem  |  Viena no Fonti piedāvātajām aktivitātēm – skaņu plašu klausīšanās (Elvis Presley plate ir viena no klausītākajām)

Katru ceturtdienu maijā organizējām English tandem, kurā spēlējām dažādas spēles angļu valodā, lai jaunieši un pieaugušie praktizētu angļu valodas lietošanas prasmes.

Komandu spēles angļu valodas vārdu krājuma paplašinašanai