No sapņa par modes karjeru līdz kolekcijas prezentācijai “Riga Fashion Week” – iespaidos dalās jaunā dizainere

Samsung iniciatīva “Piepildi savus sapņus” ļauj jaunajai dizainerei 20 gadu vecumā ielēkt modes pasaulē.

 
Mākslas akadēmijas studente, valmieriete Elīna Grīnberga jau kopš pamatskolas beigām ir zinājusi, ka savu nākotnes profesiju vēlas saistīt ar modi un apģērba dizainu. Pateicoties dalībai Samsung iniciatīvā “Piepildi savus sapņus”, Elīna jau pavisam drīz piedzīvos savu līdz šim lielāko profesionālo sasniegumu – modes kolekcijas prezentāciju “Riga Fashion Week” laikā.


 

Kopā ar mentorēm, pašmāju zīmola “Ecattus” radītājām Ingu Radeiko un Eviju Kalvi jaunā dizainere apguvusi daudz jaunu knifu gan piegrieztņu veidošanā un skicēšanā, gan šūšanā un aplikāciju veidošanā. Elīna atzīst – ja iepriekš mākslas vidusskolā tērpu veidošanā koncentrējusies uz balto un melno krāsu un to, kā tērpu veidot neierastāku un trakāku, tad kopā ar “Ecattus” iegūts pavisam jauns skats uz košajām krāsām un apģērba praktiskumu.
 
Elīna šobrīd strādā pie mini kolekcijas izveides, kura gaida savu uznācienu “Riga Fashion Week” ballītes laikā. “Divu nedēļu laikā būšu paveikusi to, ko modes mākslinieki izdara piecos mēnešos, tāpēc jau tagad ir īpašs gandarījums par paveikto,” atzīst jaunā dizainere un neslēpj prieku, ka savās radošajās izpausmēs no padomdevēju puses viņai ir atļauts neierobežots ideju plūdums. Tērpu iznācienam Elīna pati izvēlēsies modeles, piemeklēs mūziku un veidos horeogrāfiju. Oficiālajā modes nedēļas kastingā, kurā modeles noskatīja arī Latvijas slavenākie dizaineri, jauniete tērpu demonstrētājas novērtēja, domājot par to, kā apģērbs piestāvēs nēsātājai.
 
Elīna uzsver, ka šīs iniciatīvas devums ir bijis neatsverams gan profesionālā, gan personiskā ziņā. “Es noteikti esmu kļuvusi daudz pašpārliecinātāka par sevi – tas, ka varu plašākai publikai parādīt to, ko daru, liek man noticēt sev pašai arvien vairāk.” Nozīmīgs ir arī ģimenes, draugu un kursabiedru atbalsts un uzmundrinājumi.
 
“Var just, ka Elīna dara to, kas viņai patiešām patīk. Viņa ir neatlaidīga, nebaidās izpaust arī savu viedokli, kas ir ļoti svarīgi, lai tiktu uz priekšu,” saka “Ecattus” zīmola izveidotāja Evija Kalve. “Tā kā Elīna ir tikko uzsākusi studijas apģērbu dizainā, vēl ir neskaidrības par tādām tehniskām lietām kā šūšanu, piegriešanu, taču viņa nebaidās mācīties un arī eksperimentēt.” Zīmola veidotāja ir pārliecināta, ka mēs par Elīnu vēl noteikti dzirdēsim. 

 
Lai izkoptu talantu, Samsung iniciatīvā “Piepildi savus sapņus” meitenei tika doti vairāki uzdevumi, ar kuriem viņa veiksmīgi tikusi galā. Iedvesmojoties pilsētvidē, no skices līdz vīlei radīta kleita un somiņa. Elīna neslēpj, ka tieši somiņām ir īpaša vieta viņas sirdī un tās novērtē arī citi – sociālajos tīklos par meitenes daiļradi interesi izrāda pat pilnīgi sveši cilvēki. Uz tām, tāpat kā topošās kolekcijas tērpiem, īpašā tehnikā tiek izveidota apdruka, kuru meitene uzskata par savu īpašo odziņu, tāpēc par tehniskajām niansēm sīkāk nestāsta. Tāpat viņas paveikto darbu klāstā nu ir arī kleita radio personībai Karmenai Stepanovai.
 
Paralēli Elīnas un “Ecattus” sadarbībai “Piepildi savus sapņus!” iniciatīvā notiek arī jaunās modeles Patrīcijas Annas Vavilovas talanta slīpēšana kopā ar Instagram modeli Agniju Griguli. Abas laureātes Rīgas modes nedēļā prezentēs vairāku mēnešu laikā iegūtās prasmes modes pasaulē. Šo iespēju viņas ieguva vairāk nekā simts jauniešu konkurencē, parādot vislielāko mērķtiecību savu sapņu īstenošanā.
 
Video no Elīnas tērpu radīšanas procesa: http://ej.uz/u9mn un http://ej.uz/ebqa.