“Biznesa vasarā” radītās idejas jaunieši atrāda Jūras svētkos

No 4. līdz 10. jūlijam Ventspils Jauniešu mājā notika pasākumu cikls “Biznesa vasara”. Tiekoties ar uzņēmējiem, iedvesmojoties no ekspertu stāstiem, jaunieši domāja biznesa idejas un izgatavoja pirmos paraugus, lai piedalītos 9.jūlijā notikušajā Jūras svētku tirdziņā. 

Lai arī nedēļas laikā izdomāto un apspriesto biznesa ideju bija daudz, ne visas izdevās sagatavot pārdošanai. Jaunieši tirdziņam Jūras svētkos bija sagatavojuši šādus produktus:

•    dekorēšanas trafareti ar dažādiem simboliem kanēlim uz kapučino vai pūdercukuram uz konditorejas izstrādājumiem;
•    krāšņas kaklā karināmas ballīšu virtenes;
•    turētāji mobilo telefonu novietošanai uz galda;
•    virtuves dēlīšus ar dekoratīviem elementiem;
•    dekoratīvas sveces burciņās;
•    uzlīmes ar Ventspils attēliem;
•    hennas zīmējumus;
•    zīmētas apsveikuma kartiņas un piezīmju blociņus.

Dalība tirdziņā jauniešiem deva iespēju uzklausīt klientu atsauksmes par sagatavoto ideju un attīstīt prezentēšanas prasmes, kā arī piedzīvot sajūtu, esot blakus daudziem citiem īstiem tirgotājiem. Izvērtējot šo pieredzi, jaunieši jau rudenī varēs lemt par mācību uzņēmuma veidošanu, piedāvāt jau uzlabotas preces un izgatavot tās lielākā skaitā.

Biznesa vasara

Biznesa vasara

Fotogalerija apskatāma šeit: https://jauniesi.ventspils.lv/?p=4875

Lai nonāktu jau pie taustāma rezultāta, jaunieši piedalījās neformālās apmācībās kopā ar inovāciju un radošās uzņēmējdarbības eksperti Vitu Brakovsku, uzklausīja mentoru Natālijas Nudgas un Mārtiņa Veldes (no Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Biznesa inkubatora un Ideju studijas) padomus. Tā kā daudzās no biznesa idejām jaunieši vēlējās izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, tad lielu palīdzību ar tehniku un zināšanām sniedza Ventspils Digitālais centrs un Ventspils bibliotēka.

Jāatzīmē, ka ierosmi uzņēmējdarbībai jaunieši smēlās arī no vairākiem vietējiem uzņēmējiem – informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozari iepazina uzņēmumā SIA “TestDevLab” un “Ventspils Digitālajā centrā”, par mazo uzņēmējdarbību uzzināja kafetērijā “Bitīte” un “Oranžajā velonomā”. Savukārt skolēnu mācību uzņēmumu veiksmes stāstus uzklausīja no koka pulksteņu ražošanas firmas “Wooderkings” un dabīgās kosmētikas ražošanas firmas “Bon Bon” dibinātājiem.

Septembrī jaunieši plāno viesoties Ventspils skolās, lai ar savu piemēru rosinātu arī pārējos būt uzņēmīgiem un iesaistīties skolēnu mācību uzņēmumu programmā. 

Projekts “Biznesa vasara” tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2016. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.