Jauniešiem būs iespēja vasarā strādāt algotu darbu!

8.aprīlī, lai bērni un jaunieši varētu iegūt darba iemaņas, kā arī uzlabot finansiālo stāvokli, Ventspils pilsētas dome nolēma atbalstīt nodarbinātību vasaras brīvlaikā, piešķirot šim mērķim pašvaldības budžeta finansējumu 88 368 eiro apmērā.

Nodarbinātības valsts aģentūras programma bērniem un jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem:

Šī programma tiek piedāvāta visiem Ventspilī deklarētajiem bērniem un jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Pašvaldība piedalās šajā programmā ar 50% līdzfinansējumu no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, tas ir, 185 eiro apmērā.

Skolēnus vecumā no 15 līdz 17 gadiem ieskaitot drīkstēs nodarbināt ne ilgāk par 7 stundām dienā un ne vairāk par 35 stundām nedēļā. Skolu audzēkņi, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, varēs strādāt pilnu darba dienu – 8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā.

Pašvaldības nodarbinātības programma bērniem un jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem:

Šo programmu finansēs no Ventspils pilsētas pašvaldības budžeta un darba devēja finanšu līdzekļiem. Ventspils pilsētas pašvaldība izglītojamo darba algas izmaksai darba devējiem piešķirs līdzfinansējumu 100 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, t.i., 370 eiro mēnesī.

Šāda programma paredzēta tādēļ, ka pēdējo gadu rezultāti liecina, ka gan skolēniem ir vēlēšanās strādāt vasaras brīvlaikā, gan arī darba devējiem vasaras laikā ir nepieciešamas papildus darba rokas. Diemžēl Nodarbinātības valsts aģentūras Ventspils filiālei 2016.gadā iedalītie līdzekļi skolēnu nodarbinātībai ir nepietiekami un līdz ar to paredzētais iesaistāmo skolēnu skaits nespēs apmierināt bērnu un jauniešu vēlmi strādāt – piesaistot valsts budžeta līdzekļus šogad plānots nodarbināt tikai 117 personas.

Minētā programma tiks īstenota tikai tādā gadījumā, ja skolēnu skaits, kas būs pieteikušies dalībai NVA nodarbinātības programmā, pārsniegs Ventspils pilsētai noteikto NVA iesaistāmo skolēnu skaitu un būs brīvas darba devēju piedāvātās darba vietas.

Nosūtījumus izglītojamiem uz darba vietām pie darba devējiem izsniegs Sociālais dienests. Lai mazinātu birokrātisko slogu un bērniem un jauniešiem  nebūtu jāiesniedz pieteikumi uz darba vietām gan NVA, gan Sociālajā dienestā, ir panākta vienošanās, ka visi 15 gadus sasniegušie,  pieteiksies tikai NVA. Pēc pieteikumu saņemšanas NVA sniegs Sociālajam dienestam informāciju par tiem skolēniem, kuri netiks nodrošināti ar darba vietām, un darba devēju sarakstu, kas ir pieteikuši darba vietas, bet kuras nav aizpildītas.

2015.gada vasaras brīvlaikā, sadarbojoties Ventspils pilsētas pašvaldībai, Nodarbinātības valsts aģentūras Ventspils filiālei  un darba devējiem, kopumā  tika nodrošināta iespēja strādāt  284 Ventspils pilsētā deklarētiem bērniem un jauniešiem vecumā no 15-20 gadiem.

Pieteikšanās NVA realizētajai programmai skolēniem vecumā no 15 – 20 gadiem tiks uzsākta š.g. maija sākumā NVA mājas lapā. Atšķirībā no iepriekšējā gada, kad pieteikšanās pasākumam notika tikai dažas dienas, šogad NVA plāno nodrošināt iespēju bērniem un jauniešiem reģistrēties darbam visas vasaras garumā.

Plašāka informācija: http://ventspils.lv/lat/ekonomika/99231-ventspils-pilsetas-dome-atbalsta-bernu-un-jauniesu-nodarbinatibu-vasara