Virtuāls konkurss „Domā! Zini! Mācies!” 7.-9.klases skolniekiem

Pirmdien, 11. novembrī, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra interneta vietnē http://www.dzm.lu.lv tiks atklāta virtuālā konkursa „Domā! Zini! Mācies!” piektā sezona. Konkurss ir ikvienam 7. – 9. klases skolēnam atvērts dabaszinātņu maratons, kas norisināsies pus gada garumā un sniegs iespēju gūt jaunas zināšanas, trenēt prātu un sacensties erudīcijā ar vienaudžiem no visas Latvijas.

Kuru tauriņziežu dzimtas augu netieši ir popularizējis angļu komiķis Rovans Atkinsons? Cik daudz „Chappi” apēd viens suns četrās dienās, ja desmit suņi desmit dienās apēd desmit kilogramus „Chappi”? Šie ir divi no astoņiem āķīgajiem un neierastajiem jautājumiem ķīmijā, fizikā, bioloģijā un matemātikā, uz kuriem katru otro nedēļu būs aicināti atbildēt konkursa dalībnieki. Konkurss ilgs sešus mēnešus, no 11.novembra līdz 2014. gada 25.aprīlim.

Konkurss šogad noritēs jau piekto reizi, katru gadu tajā iesaistījušies ap 1000 skolēnu no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām. Būtiski, ka, atšķirībā no līdzīgiem pasākumiem, uz kuriem no skolas tiek izvirzīts noteikts skaits spēcīgāko dalībnieku, konkurss sniedz iespēju savus spēkus apliecināt ikvienam 7. – 9.klases skolēnam. Rezultātā tas darbojas kā platforma, kas apvieno  plašu skolēnu skaitu ar dažādu pieredzi un zināšanām. Konkursa organizatori Latvijas Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrā pauž gandarījumu par lielo dalībnieku skaitu, kas ik gadu pierāda, ka Latvijā ir daudz zinātkāru, uzņēmīgu, pacietīgu un darboties gribošu skolēnu, kurus saista eksaktās nozares. Konkurss ir viena no svirām, ar kuras palīdzību šo interesi vēl jo vairāk rosināt.

Astotās klases skolēniem konkurss būs arī papildu iespēja sacensties par ceļa zīmi uz Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādi (The European Union Science Olympiad) 2015. gadā. Olimpiāde ik gadus ir vērienīgākais Eiropas Savienības notikums, kas organizēts talantīgiem skolēniem ar interesi par eksaktajām zinātnēm.

Dabaszinātņu maratona „Domā! Zini! Mācies!” noslēgumā spēcīgākie dalībnieki tiksies klātienē, lai dienas garumā piedalītos aizraujošā un izzinošā pasākumā, kas notiks Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Plašāka informācija par konkursu, kā arī iespēja reģistrēt dalību konkursam – http://www.dzm.lu.lv sadaļā „Skolēniem”.

Konkursu atbalsta izglītības uzņēmums "Lielvārds", Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs un AS „Latvenergo” Enerģētikas muzejs.