Iedvesmojošs TUESI.LV video stāsts par Emīlu Anškenu

Publicēts iedvesmojošs TUESI.LV video stāsts par Emīlu Anškenu no Ventspils

Latvijas iedvesmas stāstu blogā TUESI.LV publicēts video par 24 gadus veco Emīlu Anškenu, kurš kopā ar kolēģiem veido jauniešu māju Ventspilī: http://tuesi.lv/2015/04/negaidit-no-citiem-bet-radit-pasam/

“Brīnišķīgs kolēģis, uz kuru var paļauties un no kura var mācīties. Emīlam vienmēr svarīgs ir mērķis, viņš nedara lietas tāpat vien. Emīlu raksturo brīvums un atvērtība, kas ir ļoti svarīga darbā ar jauniešiem,” par jauno vīrieti saka viņa kolēģis Kristians.

24 gadus vecais Emīls Anškens ir viens no topošās Ventspils jauniešu mājas veidotājiem. Gada sākumā Emīlam kopīgi ar citiem Ventspils Jauniešu domes pārstāvjiem izdevās pārliecināt pašvaldību, ka arī Ventspils jauniešiem ir vajadzīga pašiem sava māja.  Līdzīgas mājas, kur jaunieši tiekas, izglītojas, radoši izpaužas un diskutē ir jau 8 citās Latvijas pilsētās.

Lai uzzinātu, kāda ir jauniešu “sapņu māja”, Emīls kopā ar kolēģiem gāja uz skolām, runāja ar jauniešiem. “Sapņojiet! Domājiet, kas ir tas, ko jūs ideālajā jauniešu mājā gribētu redzēt. Sapņi piepildās!” jauniešus iedrošināja Emīls. Viņš ir pārliecināts, ka tieši līdzdarbošanās rada piederības sajūtu, tādēļ topošo jauniešu māju veido paši jaunieši.

Kā uzskata Emīls, patērētāja sindroms ir viena no lietām, pret ko jācīnās. Citādi cilvēki pierod, ka viss tiek atnests uz paplātes. “Strādājam dažādās platformās pie tā, lai pilsoniskā sabiedrība būtu aktīva un lai mums būtu cilvēki, kas paši ceļ savas mājas, pilsētas un valsti.” Kopš marta Emīls ir arī Latvijas Jaunatnes Padomes prezidents.

“Cilvēki iedomājas, ka mēs esam viens un valsts ir kaut kas cits. Cilvēkos rodas pasivitāte, ja viņiem liekas, ka visu izdara valsts un visu izdara pašvaldība,” viņš uzsver un piebilst: “Valsts esam mēs.”

“Mums katram ir jābūt daļai no Latvijas, mums viņa ir jāceļ, šeit jāstrādā, jādzīvo un jāizklaidējas.” Ventspils ir Emīla dzimtā pilsēta un tajā viņš jūtas kā mājās.

Video skatāms šeit: https://www.youtube.com/watch?v=ywlL3Glipu0

Video veidojuši biedrības “NEXT” pārstāvji Liene Zīlīte, Paula Āboliņa-Ābola, Nauris Zeltiņš un Vilis Brūveris.

Projektu "TU.ESI.LV" īsteno biedrība “NEXT”, biedrība “Projektu darbnīca kopienām”, biedrība “Dēms” un Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”, sadarbībā ar citām organizācijām un pašvaldībām Latvijā.

Projektu "TU.ESI.LV" finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projektu "TU.ESI.LV" finansē EEZ finanšu instruments, Latvijas valsts un Aizputes novada dome. Vairāk informācijas http://www.sif.lv , http://www.eeagrants.lv , http://www.eeagrants.org un http://www.aizputesnovads.lv .

Papildus informācija
Biedrība “NEXT”    
tālr.22382139
[email protected]