Jaunrades konkurss vidusskolēniem “Fizikas pavasaris” (papildināts)

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”, Jauno Fiziķu skola un profesors Vjačeslavs Kaščejevs aicina 10.-12. klašu skolēnus piedalīties jaunrades konkursā “Fizikas pavasaris”. Darbi jāiesniedz līdz 17.aprīlim, uzdevums atrodams www.fondsviegli.lv.

Pavasara nojausmās, neparastā fizikas mācību stundā “No gaismas līdz kvantam” tikās profesors Vjačeslavs Kaščejevs, skolēni, fonda “Viegli”, Carnival Youth un Jaunās Fiziķu skolas pārstāvji. Ierakstā profesors stāsta par kvantu fizikā aplūkotajiem lielumiem – gaismu un viļņiem, motivējot aizdomāties par ikdienas parādību daudzveidīgām un šķietami pretrunīgām izpausmēm. Lekcija kalpo kā sagatavošanās daļa jaunrades konkursa uzdevumam un ir pieejama ikvienam fizikas skolotājam kā mācību līdzeklis.

“Fizika nepelnīti reti jaunrades konkursos ir galvenā varone, bet māksla spēj pat visdrūmākās lietas padarīt tuvas, mīļas un saprotamas. Man pašam māksla, it sevišķi mūzika, palīdz rast iedvesmu zinātniskajai jaunradei teorētiskajā fizikā”, tā Vjačeslavs Kaščejevs.

Konkursa darba uzdevums: radīt mākslas darbu (stāstu, zīmējumu, video, dziesmu, komiksu u.tml.) ar nosaukumu “Viļņa piedzīvojumi”, kas demonstrē elektromagnētisko viļņu fizikālo izpausmju un īpašību daudzveidību.

Konkursa nolikums un Vjačeslava Kaščejeva lekcija “No gaismas līdz kvantam” atrodama www.fondsviegli.lv.

Konkursa desmit labākās komandas tiks paziņotas 24.aprīlī, aicinot tās 30.aprīlī piedalīties atklātajā fizikas stundā Cēsu Valsts ģimnāzijā. Tur komandas kopā ar Jauno Fiziķu skolu un grupu Carnival Youth gaismas viļņus varēs pētīt praktiskos eksperimentos. Komanda ar vislabāko sniegumu konkursā iegūs iespēju piedalīties Jauno Fiziķu skolas un grupas Carnival Youth vasaras nometnē Imanta Ziedoņa muzejā* 2015.gada vasarā.

Projekta “Fizikas pavasaris” mērķis ir paplašināt jauniešu priekšstatus par fiziku, izmantojot populāro mūziku un jaunradi. Projekta mērķauditorija ir 10.-12.klašu skolēni un fizikas skolotāji. Projekta sadarbības partneri: Zinātnes centrs Z(in)oo, Latvijas Universitāte, Cēsu novada pašvaldība, Rīgas Valsts 3.ģimnāzija, Cēsu Valsts ģimnāzija, E-klase, DELFI, draugiem.lv, radio NABA, radio pieci.lv.

Par Imanta Ziedoņa fondu „Viegli"
Imanta Ziedoņa fonds „Viegli” dibināts 2010.gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam – dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju: „Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties”. Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un, veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

 

Plašākai informācijai:
Arta Platace
T. +371 28334562
E.pasts: [email protected]

Video lekcija “No gaismas līdz kvantam”. Lekcijā profesors Vjačeslavs Kaščejevs stāsta par elektromagnētiskajiem viļņiem un kvantiem, motivējot aizdomāties par ikdienas parādību daudzveidīgām un reizēm šķietami pretrunīgām izpausmēm.

https://www.youtube.com/watch?v=2HPawj9dcVE&feature=youtu.be

Renārs Kaupers, Carnival Youth un Goran Gora parāda savas zināšanas par fizikālo jēdzienu – gamma kvanti.

https://www.youtube.com/watch?v=TkwnmOSc-lE&feature=youtu.be

Rentgenstarus skaidro Renārs Kaupers, Shipsi un Carnival Youth, savukārt Vjačeslavs Kaščejevs aicina uz lekciju "Fizikas 21.gadsimta lielākie izaicinājumi" plašākai publikai Cēsīs.

https://www.youtube.com/watch?v=HZHpAO5lwac

Fizikas Pavasaris Plakats