Tetovējumi un pīrsingi…

Tetovējumi un pīrsingi…

21. gs. cilvēkam parasti ir vismaz viens pīrsings un visbiežāk tie ir auskari, bet pīrsingu vietas ir visdažādākās, tāpat kā tetovējumu vietas. Cilvēki bieži nepadomā pirms tetovējumu un pīrsingu taisīšanas par to, kā būs nākotnē, un bieži vien nožēlo savu izvēli, kuru parasti izdara pusaudža gados.

Jaunieši ne vienmēr izpēta to, ko nozīmē viņa izvēlētais tetovējums un kādas sekas var radīt nepareiza tetovējuma izvēle. Piemēram, tetovējumu ar šādu simbolu “$” var tulkot divejādi: bagāts cilvēks vai seifu uzlauzējs. Ja esi gatavs valkāt tetovējumu, tad tev ir jāsadzīvo ar domu: lai ko tas nozīmētu, tas būs ar mani visu dzīvi.

Jātceras, ka senajās kultūrās katram simbolam bija kāda īpaša nozīme. Visiem tetovējumiem un zīmējumiem uz miesas tika pievērsta ļoti liela uzmanība un vērība. Taču tagad visi meklē kaut ko, lai varētu citiem palielīties, tādēļ bieži aptetovējas absolūti nepareizās zīmēs, kļūstot zīmju pārzinātāju priekšā par izsmiekla objektu.

Tetovējumi un pīrsingi maina tavu vizuālo izskatu, attieksmi pret tevi no apkārtējiem, un līdz ar to arī tevi pašu. Meitenēm vairāk ir jāpiedomā pie sava apģērba, jo blondīne baltā  vidēja garuma koktēļkleitiņā neizskatīsies īsti simpātiski, ja viņai uz kājas būtu uztetovēta miroņgalva vai kāda ķēde ap roku.

Jāatceras, ka pēc tetovējuma uztaisīšanas tā noņemšana vai likvidēšana ir diezgan sāpīgs un dārgs process, pēc kura parasti paliek rētas.

Daudzkārt, liekot pīrsingus, cilvēki nepadomā par praktisko pusi, piemēram, pīrsings mēlē, lūpā vai vaigā traucē ēšanas, dzeršanas un runāšanas procesu. Daži cilvēki pēc pīrsinga ievietošanas mēdz šļupstēt. Sievietēm ir jārēķinās ar grūtniecību, tādēļ pīrsnings no nabas būs jāizņem jebkurā gadījumā!

Turklāt mūsdienās jaunieši visbiežāk uzticas saviem vai draugu spēkiem un pīrsingus vai tetovējumus netaisa salonos, bet gan mājas apstākļos ar parasto šūšanas adatu. Šādās situācijās ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām nopietnām slimībām un infekcijām. Visbiežāk jaunieši saslimst ar C hepatītu, bet retāk ar HIV un AIDS.

Vēl jāpiemin, ka tetovēšanai ir vairāki veidi. Hennas zīmējumi ir krāsas uzklāšana uz ādas, neievadot to ādā. Hennas zīmējumi vidēji noturas uz ādas 2 līdz 3 nedēļas, tā satur krāsvielu (lavsonu), kas saskarē ar ādu reaģē ar ādas olbaltumvielu keratīnu un iekrāso ādu dažādas intensitātes oranži brūnā tonī.

UV (ultravioleto) staru tetovējumi ir tie tetovējumi, kuru veidošanā tiek izmantota īpaša tinte, kas reaģē uz UV stariem. Permanentie zīmējumi uz ķermeņa kļūst redzami tikai tumsā. Līdz ar to dienas laikā tetovējumi nav redzami, taču, iestājoties tumsai, klubos, bāros un citās vietās, kur pieejams ultravioletais apgaismojums, tie kļūst redzami.

Skarifikācija – šī zīmējumu veidošana uz ķermeņa daļēji ir pieskaitāma pie tetovējumiem. Ķermeņa skarifikācija jeb rētojumi ir process, kurā uz ķermeņa rētas tiek veidotas, iegriežot vai iededzinot ādu. Skarifikācija, atšķirībā no tetovējumiem, labāk parasti ir redzama uz tumšādaino cilvēku ādas.

Tātad pirms pīrsinga vai tetovējuma veidošanas ir jāizpēta visas sīkākās detaļas un stingri jāizsver šāds lēmums.