Atskats uz notikušo jauniešu apmaiņu “Zaļā gaisma aktīviem jauniešiem”

 

 

No 2012.gada 28.decembrim līdz š.g. 5.janvārim Ventspils novada viesu namā „Ventaskrasti” norisinājās jauniešu apmaiņa „Zaļā gaisma aktīviem jauniešiem” („Green Light for Active Youth”), kurā piedalījās 36 Latvijas un Igaunijas jaunieši. Šī bija jau trešā jauniešu apmaiņa, kuru biedrība “Ventspils Jauniešu dome” organizēja sadarbībā ar Ventspils Jaunrades nama Jauniešu klubu “Knaģis” un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Triigi Trikirand”.

 

Neformālā gaisotnē, deviņu dienu laikā, jaunieši apguva tādas tēmas kā: veselīgs dzīvesveids, sociāli atbildīga uzņēmējdarbība, no atkarībām brīva dzīve, dvēseles, prāta un ķermeņa harmonija, sabiedrisku iniciatīvu veidošana jauniešu veselības uzlabošanai. Apmaiņas dalībnieki 31. decembrī arī piedalījās Ventspilī rīkotajā „Vecgada skrējienā” un iepazinās ar Ventspils jauniešiem un pārējiem iedzīvotājiem pieejamajām iespējām aktīvam un veselīgam dzīvesveidam. Visu apmaiņas laiku jaunieši aktīvi piedalījās lekcijās, diskusijās, dažādos praktiskos uzdevumos, kā arī varēja demonstrēt savu radošumu virtuvē un dāvanu gatavošanā citiem apmaiņas dalībniekiem. Apmaiņas ietvaros dienas garumā tika spēlēta simulācijas spēle, kuru paši jaunieši novērtēja kā ļoti interesantu, izglītojošu un noderīgu pieredzi.

Apmaiņas dalībnieki atzinīgi novērtēja apmaiņas norisi un jau gaida vasaru, kad varēs pieteikties uz jauniešu apmaiņu par tēmu „Radošums”, kas jūnijā norisināsies Igaunijā.

Daži no jauniešiem vēlējās dalīties savās pārdomās par apmaiņā piedzīvoto:

Artis (23): “Šādas jauniešu apmaiņas ir lielisks veids kā iegūt ārkārtīgi daudz pašam sev. Pirmkārt, nepieciešama sadarbība, bieži vien pat uzticēšanās pilnīgi svešiem jauniešiem. Otrkārt, liels apjoms jaunas informācijas, praktiskas darbošanās, piemēram, gatavot dāvaniņu citam jaunietim no dažādām mantiņām – to nekad nebiju darījis un nebūtu domājis, ka varētu. Treškārt, jauni kontakti, jauni paziņas, jauni draugi, kā arī atkalredzēšanās ar jau zināmajiem cilvēkiem, kurus ikdienā nesanāk satikt. Un protams, pats galvenais, jauni iespaidi, jaunas emocijas, jauni uzskati par saviem kaimiņiem – igauņiem. Nekad iepriekš nebiju tik intensīvi un vairāku dienu laikā mācījies citas tautas vārdiņus, paražas utt.

Šādi pavadītu laiku viennozīmīgi var nodēvēt par kvalitatīvi pavadītu laiku, turklāt – tas bija jautri, jo viss notika nepiespiestā gaisotnē, vidē, kurā Tu jūties kā savējais. Šāda apmaiņa arī ir izcils angļu valodas treniņš, jo pārsvarā jau angļu valodu saprot, tikai trūkst praktiskās iespējas viņu izmantot. Šajā apmaiņā varēja just, ka nometnes gaitā angļu valoda visiem uzlabojas. Viennozīmīgi vēlos aicināt visus organizēt, sadarboties un piedalīties šāda veida aktivitātēs, jo tas ir lielisks veids, kā attīstīt sevi. Šādas lietas paliek atmiņā ļoti ilgi.”

Aigars (19): “Apmaiņas laikā es ieguvu ļoti labu pieredzi pasākumu un projektu organizēšanā, kā arī darbu prezentēšanā un sava viedokļa aizstāvēšanā. Līdz ar to es uzskatu, ka pasākums tiešām bija izdevies un es ar lielāko prieku tādā piedalītos atkal!”

Arta (18): “Jauniešu apmaiņa ar igauņiem, manuprāt, bija mana 2012. gada kulminācija. Neviens pasākums, neviena ballīte vai ceļojums salīdzinot nebija tik patīkams, piedzīvojumiem bagāts, aktuālas informācijas pildīts, komunikablu un sirsnīgu, nemaz nepieminot jautru, cilvēku apmeklēts, kuri jau kļuvuši par labiem draugiem. Esmu ļoti pateicīga par iespēju piedalīties šajā pasākumā un ļoti ceru, ka iegūšu iespēju piedalīties arī vasaras apmaiņa 2013. gada vasarā. Daudzi jaunieši nemaz nenojauš, cik dzīvi iespaidojošs un iedvesmojošs šis pasākums ir, kas dod iespēju adaptēties jaunā cilvēku pulkā, iepazīties ar citas tautas īpatnībām, valodu un kultūru un pārbaudīt savas zināšanas un prasmes.”

Eva (18): “Deviņas dienas jauniešu apmaiņā viesu namā „Ventaskrasti” paskrēja vēja spārniem, dienas sapinās ar naktīm un pilnībā pazuda laika izjūta. Emociju daudzveidība savijās ar jauniegūtajām zināšanām, veidojot neaizmirstamu pieredzi. Apbrīnojami, cik ātri spējām pielāgoties jaunajai videi, kļūstot par veselu ģimeni!

Protams, jauniešu apmaiņu visspilgtāk ataino vārds “pieredze”, tā nav tikai pieredze, kuru iegūst apmeklējot lekcijas, tā ir pieredze dzīvot kopā ar pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem, kuri katrs ir ar savu raksturu, protams, arī patstāvības pieredze un valodas pieredze, pasākumu veidošana un sasvstarpējo attiecību uzturēšanas pieredze. Šīs deviņas dienas bija SUPER! Esmu apņēmusies piedalīties arī nākamajā jauniešu apmaiņā!”

Jauniešu apmaiņa notiek projekta “Jauniešu iniciatīvas un sadarbība” ietvaros, kas paredz rīkot kopumā četras jauniešu apmaiņas (divas Latvijā un divas Igaunijai piederošajā Sāremā salā), kā arī dažādus publiskus pasākumus, kuru idejas izstrādi un vadību uzņemsies paši jaunieši.

Jauniešu apmaiņa tiek organizēta Igaunijas–Latvijas programmas atbalstītā projekta “Jauniešu iniciatīvas un sadarbība” ietvaros. Apstiprinātais projekta budžets ir vairāk nekā 176 000 EUR, no kuriem 85% ir ERAF finansējums. Projektu īsteno biedrība “Ventspils Jauniešu dome” un Igaunijas partnerorganizācija “Triigi Adventure Beach”.