Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgus pulcē 125 motivētus un radošus jauniešu uzņēmumus

Jau šosestdien, 6. decembrī, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un biznesa izglītības biedrība Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) aicina uz ikgadējo Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgu modes un izklaides centrā Rīga Plaza, ar šo unikālo pasākumu atklājot Ziemassvētku dāvanu sezonu.

Vislatvijas SMU Ziemassvētku gadatirgū šogad piedalīsies rekordliels uzņēmumu skaits – 125 jauniešu veidoti uzņēmumi (81 vidusskolas un 44 pamatskolas) SMU no Latvijas skolām, kuri dienas garumā piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus, Ziemassvētku dāvanas. Gadatirgū piedalīsies arī 10 studentu mācību uzņēmumi, kas izveidoti šogad ieviestās JA-YE Latvija Start-Up programmas ietvaros.

Jaunie SMU pārstāvēs modes, dizaina, kosmētikas, kokapstrādes, rotaslietu, suvenīru un Ziemassvētku rotājumu ražošanas nozares un pakalpojumus – pasākumu organizēšanu, fotografēšanu un pat tādu eksotisku izklaidi kā smilšu kino. Savukārt studentu Start-Up programmas uzņēmumi izstrādājuši dažādus sociālā biznesa, kā arī pārtikas ražošanas, IT, dāvanu un tūrisma pakalpojumu piedāvājumus. Detalizētāks gadatirgus dalībnieku saraksts ŠEIT

JA-YE Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns saka: „Ikgadējie Vislatvijas skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgi Latvijas galvaspilsētā ir kļuvuši par skaistu tradīciju, kas dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem satikt savus klientus un reālā biznesa vidē izzināt savu produktu priekšrocības un arī trūkumus. Šis pasākums ir win-win situācija, kurā ieguvēji ir visi – gan skolēni un viņu skolotāji, gan jauno uzņēmumu klienti – radošu, ar sirsnību un mīlestību gatavotu Ziemassvētku dāvanu pircēji.”

SMU programmas partneris, Swedbank valdes loceklis Reinis Rubenis atzīst: „Mācīties var dažādos veidos – lasot grāmatas, iespaidojoties no citu cilvēku pieredzes un var arī – darot. Skolēnu mācību uzņēmumu iniciatīva palīdz apgūt jaunas zināšanas un iemaņas tieši šādā veidā: darot un iesaistoties. Jo tieši tā iegūstam pieredzi, sastopamies ar pirmajām kļūdām, kā arī pirmajiem atklājumiem. Taču mācīšanās ir process, kas nekad nebeidzas. Gadatirgus ir lieliska iespēja skolēniem gan parādīt sava darba rezultātus, gan arī turpināt mācīties, iedvesmojoties citam no cita.”

Gadatirgus ietvaros notiks jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana 6 nominācijās – Sociāli atbildīgs uzņēmums, Inovatīva biznesa ideja, Labākais stends, Labākā pārdošanas komanda, Videi draudzīgs produkts, Labākā dāvana. SMU un Start-Up izvērtēšanu veiks pieredzējusi profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā būs pārstāvēta LR Ekonomikas ministrija, LIAA, Swedbank, LDDK, LTRK, Latvijas Valsts Meži, Microsoft, LatRosTrans, Latvijas Universitāte, biznesa augstskolas Turība, Banku augstskola, Riga Business School, Pasākumu bode, INBOX, LETA.

Patlaban JA-YE Latvija ir reģistrējusi 731 SMU, bet plānots, ka mācību gada laikā SMU skaits pieaugs līdz 780.

Paralēli šim pasākumam modes un izklaides centrā Rīga Plaza norisināsies arī A līmeņa skolotāju tālākizglītības kursu 3. modulis “Par darba devēja un darba ņēmēja domāšanas maiņu izglītības sistēmā.”

Gadatirgu atbalsta LIAA projekta „Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un Eiropas Savienība, JA-YE Latvija partneriSwedbank un modes un izklaides centrs Rīga Plaza.

Par JA-YE Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai Junior Achievement – Young Enterprise Latvija, kas  ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī “Skolēnu mācību uzņēmumu” programmu.

2013./2014. mācību gadā SMU skaits pieauga līdz 711, kas ir par 33% vairāk nekā 2012./2013. mācību gadā. Savukārt šajā mācību gadā JA-YE Latvija plāno SMU skaitu palielināt par 10%, reģistrējot 780 uzņēmumus.

Par Junior Achievement-Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija)

JA-YE Latvija ir sabiedriskā labuma organizācija un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA-YE Latvija ir viens no 37 Junior Achievement – Young Enterprise Europe un viens no 123Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA-YE Latvija par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA-YE Latvija katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 40 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

Finanšu pratības ABC – sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.-9. Klasei,

Karjeras izglītības programma Ēnu diena 1.-12. klasei,

Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.-12. klasei,

Līderu programma 10.-12. klasei,

Start-Up programma augstskolu studentiem,

Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

Papildus informācija:
Antra Laumane, 
JA-YE Latvija mārketinga vadītāja 
Tālrunis: 29565758; E-pasts: [email protected]
Seko un uzzini vairāk: www.draugiem.lv/jal https://www.facebook.com/juniorachievementlatvija

 

zsvetki