Sekmīgi aizsākusies vienaudžu izglītotāju kustība “Jaunietis – jaunietim”

Šajā mācību gadā Ventspils skolām pārmaiņas sagādājusi "Ventspils Jauniešu dome", jo darbu uzsākuši vienaudžu izglītotāji. Tie ir jaunieši, kas paši ir apguvuši zināšanas un prasmes un kas tagad ir gatavi tās nodot tālāk saviem vienaudžiem. No tā arī kustības nosaukums "Jaunietis – jaunietim".

Mācību gada pirmajā mēnesī nodarbībās paspējuši piedalīties jau 180 skolēni, bet klašu kolektīvi ir jau pieteikušies uz apmācībām visā rudens sezonā. Neformālas apmācības, ko vada vienaudžu izglītotāji ir par dažādām tēmām – uzņēmējdarbību, radošumu, sevis izpratni, līderu prasmēm, darbu komandā, stereotipiem, stresa pārvarēšanu, kontracepciju, HIV un AIDS, smēķēšanu un citām atkarībām.

Jauniešu vadītajās nodarbībās nepiedalās skolotāji, jo viņu klātbūtne var radīt kādas barjeras, kas veicinātu jauniešos noslēgtību un nevēlēšanos piedalīties aktivitātēs. Veiksmīgai nodarbības norisei nepieciešams, lai veidotos saikne starp vienaudžiem. Viena no vienaudžu izglītotājiem, Sabīne Lazdiņa, kura jauniešiem piedāvā nodarbības gan par stereotipiem, gan par kontracepciju, dalās savās piedzīvojumos: "Man patīk vērot cilvēkus, kā tie izturas, uztver informāciju un darbojas komandās. Jaunieši ir ļoti atsaucīgi un ar interesi iesaistās visās aktivitātēs. Esmu ļoti apmierināta un visvairāk iepriecina tas, ka ir vērojams atgriezeniskais efekts pēc manis vadītajām nodarbībām."

j2j_03

Projektu "Ventspils Jauniešu dome" īstenoja, lai veicinātu jauniešu līdzdalību, mudinātu tos būt sabiedriski aktīvākiem, kā arī lai uzlabotu jauniešu vēlmi apgūt jaunas zināšanas, jo nereti ieklausīties savu vienaudžu teiktajā jauniešiem ir pieņemamāk. Šajā vasarā 20 jaunieši piedalījās četru dienu intensīvās apmācībās, kur tika gatavoti nodarbību plāni un paši trenējās nodarbību vadīšanā. Projekta laikā tika arī sagatavota darba burtnīca, kas būs metodisks palīgmateriāls jauniešiem apmācību vadīšanā, kā arī iegādāti dažādi uzskates materiāli, kurus izmantot nodarbībās.

Informācija par nodarbību piedāvājumu publicēta mājaslapā šeit. Visas nodarbības jaunieši vada brīvprātīgi, bez maksas. Tā kā vienaudžu izglītotāju kustība vēl tikai attīstās, ikvienam jaunietim ir iespēja kļūt par tās dalībnieku un gūt neatsveramu pieredzi, apgūstot jaunas zināšanas un prasmes un daloties ar tām savu vienaudžu lokā. Pieteikšanās un papildu informācija pa e-pastu: [email protected]

Projekts "Vienaudžu izglītotāju apmācību programma "Jaunietis –jaunietim"" tiek īstenots Jaunatnes politikas valsts programmas 2014.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

JSPA_logo-pilns