Sākas publiskā balsošana par Latvijas Jauniešu galvaspilsētu 2024

Šodien, 18. jūlijā, sākas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīkotā konkursa pašvaldībām “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2024” otrā kārta – publiskā balsošana. Tajā savā starpā sacentīsies Cēsu, Līvānu un Siguldas novadi.

Šogad konkursā tika saņemti pieci pieteikumi: no Jelgavas pilsētas pašvaldības, Cēsu novada, Līvānu novada, Madonas novada un Siguldas novada pašvaldībām. Pēc pirmās kārtas vērtējumiem trīs pretendenti – Cēsu novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība un Siguldas novada pašvaldība tiek izvirzītas konkursa otrai kārtai – desmit dienu publiskajai balsošanai, kas ilgs līdz 27. jūlija 23:59.

Balsošana par konkursa pretendentiem notiek mājaslapā www.jaunatneslietas.gov.lv sadaļā Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2024. Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 12. augustā Bauskā, jauniešu festivāla “Kopums” laikā.  Aicinām iepazīties ar jauniešu veidotājām vizītkartēm un balsot par saviem favorītiem!

Pašvaldību jauniešu veidotās vizītkartes:

  • Cēsu novada pašvaldība
  • Līvānu novada pašvaldība 
  • Siguldas novada pašvaldība 

Visi trīs pretendenti ir pelnījuši titulu – tā, piemēram, Cēsu novada pašvaldība ir tradīcijām bagāta pašvaldība darbā ar jaunatni, bet Līvānu novada pašvaldībā pēdējos divos gados jaunatnes jomas uzlabošana kļuvusi par vienu no pašvaldības nozaru prioritātēm, savukārt Siguldas novada pašvaldība mērķtiecīgi strādājusi pie darba ar jaunatni sistēmas sakārtošanas novadā.

Konkurss “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta – 2024” organizēts ar mērķi popularizēt  starp pašvaldībām darbu ar jaunatni, stiprināt pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, labo prakšu un pieredzes apmaiņu, turpināt iedibinātās tradīcijas darbā ar jaunatni. Tikpat nozīmīgi ir paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu, pašvaldību un organizāciju prestižu un veicināt jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos.

Pirmo reizi Latvijas Jauniešu galvaspilsēta tika izvēlēta 2016. gadā, un titulu ieguva Jelgava, 2017. gadā tā bija Liepāja, savukārt 2018. gadā konkursā uzvarēja Madonas novads. 2019. gadā pirmo reizi titulu ieguva divu novadu apvienība – Ikšķiles un Olaines novads, savukārt 2020. gadā Jauniešu galvaspilsētas titulu ieguva Ventspils. Covid-19 pandēmijas dēļ, 2021. un 2022. gadā Jauniešu galvaspilsēta netika ievēlēta, tomēr notika konkursa “Labākais darbā ar jaunatni” ietvaros organizēts interneta balsojums, kurā par Pašvaldību jaunietim tika atzīta Rēzekne (2021. gadā) un Jūrmala (2022. gadā). Šajā gadā titula ieguvēji ir Bauskas novada pašvaldība, kurā līdz šim organizētas daudzveidīgas aktivitātes jaunatnes gada ietvaros.

Konkursu “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta” organizē Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt konkursa vērtēšanas komisijā iekļauti pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Valsts izglītības satura centra, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un biedrībām “Latvijas Jaunatnes padome” un “Latvijas pašvaldību savienība”.

Vairāk par jauniešu festivālu “Kopums” šeit.