Atzīmēs VIZIUM 1. jubileju

Paskrējis pirmais gads, kopš durvis saviem apmeklētājiem vēris Ventspils zinātnes centrs VIZIUM, priecējot un iepazīstinot ar zinātni un tehnoloģiju pasauli. Zinātnes centrā regulāri tiek piedāvātas jaunas radošo darbnīcu un zinātnes šovu tēmas, lai visiem zinātnes centra apmeklētājiem būtu pieejams pēc iespējas daudzveidīgāks aktivitāšu klāsts.

Jūnijā zinātnes centrs apmeklētājiem piedāvās dažādas izzinošas radošās darbnīcas svētku noskaņās, kā arī jaunu zinātnes šovu “Svētki laboratorijā”.

Sākot ar jūniju, radošajām darbnīcām tiks piedāvāti papildus norises laiki. Tās notiks no otrdienas līdz svētdienai plkst. 13.00 un plkst. 15:00. Katru nedēļu tiks piedāvāts jauns darbnīcu saturs, kas veltīts svētkiem un dažādām dzimšanas dienas ballītes aktivitātēm:

  • 1. – 11. jūnijs. “Darbosimies kopā” un “Lego darbnīca”

Radoši veidi, kā izmantot LEGO bērnu ballītēs, dažādās ģimeni saliedējošās un prātu asinošās aktivitātēs. Svētku LEGO multfilmas izveide, izmantojot stopkadru tehniku.

  • 12. jūnijs – 18. jūnijs. “Būvē torni” un “Sirds”

Svētku aktivitāte, kas atmodinās sacensību garu ikvienā radošās darbnīcas ballītes dalībniekā – kuram izdosies izveidot visaugstāko un stabilāko torni? Vai no zobu bakstāmajiem kociņiem un plastilīna tas maz var sanākt? “Būve torni” radošajā darbnīcā būs iespēja praktiski atbildēt uz šo jautājumu, kā arī attīstīt inženierijas prasmes, plānojot konstrukcijas dizainu. Darbnīcas “Sirds” ietvaros radošā veidā tiks apgūta sirds anatomija, tās darbības principi un bioloģijas pamati, rezultātā izveidojot 3D kartīti, ko pasniegt jubilāram.

  • 19. – 22. jūnijs un 25. jūnijs. “Lidmašīnas” un “Roboti svin”

Darbnīca “Lidmašīnas” veltīta kustības tēmai, it īpaši kustībai gaisā. Iespēja izmēģināt roku vienkāršāku un sarežģītāku papīra lidmašīnu veidošanā un, protams, arī sacensties, kuram darbnīcas ballītes viesim tā lido vistālāk!

VIZIUM svētkus svin visi, arī roboti! Tehniski radošajā darbnīcā “Roboti svin” būs iespēja apgūt robotu darbošanās principus un programmēšanas pamatus, veikt atraktīvus uzdevumus, kā jau svētkos pienākas!

  • 26. jūnijs – 2. jūlijs. “Statiskā elektrība” un “Katapulta”

Jautras svētku frizūras un dažādi praktiski eksperimenti ar statisko elektrību. Radošajā darbnīcā “Katapulta” mini katapultu veidošana no koka špātelēm un elastīgajām gumijām, kā arī jautra ballītes aktivitāte – šauj mērķī, sagrauj torni un šauj tālumā.

Tāpat zinātnes centra apmeklētājiem tiks piedāvāts jauns šovs “Svētki laboratorijā”, kurā tiks veikti aizraujoši un pārsteidzoši eksperimenti. Šovā notiks gatavošanās dzimšanas dienas svinībām ar baloniem un sprādzieniem, svecīšu pūšana ar pašu ražotu ogļskābo gāzi, degošu putu ballīte, kā arī tiks iegūta Dziesmu un Deju svētku sajūta, vērojot, kā dejo zilās liesmas! Turpināsies arī zinātnes šovs “Fizika mums apkārt”, kurā interesantā un saprotamā veidā tiks skaidroti fizikas likumi.

Zinātnes šovi notiek katru dienu:

  • P. – SV.
    • plkst. 12.00 “Svētki laboratorijā”;
    • plkst. 14.00 “Fizika mums apkārt”;
    • Plkst. 16.00 “Svētki laboratorijā”.

Iegādāties biļetes uz radošajām darbnīcām, ekspozīcijas zāli un zinātnes šoviem iespējams mājas lapā www.vizium.lv un zinātnes centra VIZIUM kasē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.: 66776633, rakstot uz e-pastu: [email protected], VIZIUM sociālajos tīkos (@viziumventspils), kā arī mājas lapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.