Ghetto Games ar līderiem un ekspertiem, 12 h tiešraides verbālajā maratonā, diskutēja par tēmu – Vai viegli būt jaunietim Latvijā?

Vakar, 22. februārī, no plkst. 10:00 līdz 22:00, norisinājās 12h verbālais maratons YouTube tiešraidē, Ghetto TV kanālā, ar diskusijas lielo  tematu “Vai viegli būt jaunietim Latvijā?” Šo 12h laikā tiešraidei un sarunai ar Raimondu Elbakjanu pievienojās dažādi viedokļu līderi, satura veidotājai, Ghetto Akadēmijas jaunieši kā arī eksperti, kuri ikdienā strādā ar jauniešiem.

Ideja nākusi no citiem sarunu šoviem, kuri reizi gadā izaicina sevi un citus, bez pauzes diskutēt par sabiedrībā izaicinošiem jautājumiem. Pirmais Ghetto TV maratons neapšaubāmi tika virzīts ar domu turpināt iesākto diskusiju par jauniešu vietu Latvijā, ko Ghetto Games atklāja aizvadītā gada nogalē, Gehtto Games konferencē.

Pirmais 12 h tiešraides maratons nesis daudz vērtīgas atziņas, kuras esam ieguvuši gan no ekspertiem, kuri ikdienā strādā ar jauniešiem, gan no pašiem jauniešiem un satura veidotājiem, kuru saturu ikdienā patērē jaunieši.

Tiešraides maratonu atkāja Nils Sakss Konstantinovs, kurš ir pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs. “Jaunieši ir ļoti dažādi, citi plāno mācīties braukt uz ārzemēm, citiem šī situācija ir grūtāka, citi ir pa vidu starp šiem apstākļiem. Mūsu jaunietis vairāk ir stacionārs, mūsu laikā vairāk bija kustība, tagad ir telefonu, internets.Jaunieši no vidusskolas iznāk bailīgi, bail izteikt savu viedokli. Ir iemācīti pierakstīt tikai info, netiek mācīti domāt, iesaistīties un izrādīt iniciatīvu. Skolas ir vieta kurā jāpieraksta viss skolotājas sagatavotais info un interesē tikai tas, kad būs nākamais kontroldarbs.

Mēs varam darīt tā kā vecāki vai tieši pretēji. Lai izaudzinātu bērnu vajag lielu cilvēku grupu, nepietiek ar diviem vecākiem. Ar vecākiem bērns ir ap 10%, ir vajadzīgi cilvēki, kuri viņu audzina (skolotāji, treneri, soc. tīkli). Mēs dzīvojam labos laikos, to visu vajadzētu attīstīt un labot priekšstatus jeb iepriekšējās pieredzes.”

Savkārt, Vents Veinbergs no filmas “Vai viegli būt jaunam?” atzīst un aicina, ka valstī ir vajadzīgs obligātais aizsardzības dienests. Un atgādina to, ka vecāki nes atbildību par jaunieti un ir tie, kuri var palīdzēt nonākt jauniešiem atpakaļ uz īstā ceļa.

Tiešraides turpinājumā viesojās Ilona Bičevska, kura piedzīvoja un attīstīja Grīziņkalna parku un ikdienā strādā ar jauniešiem gan “YoungMediaSharks”, gan citos projektos. Ilonas vīzija par to, ko mums vajag uzlabot ir pavisam skaidra: “ Jāieguldās līderos, kuri mudina un motivē jauniešus!” . Diskusijas laikā gan tiešraides vadītājs Raimonds Elbakjans, gan Ilona Bičevska un Ernests Zēbolds, piekrita, ka ir nepieciešāms centrāls, liels jauniešu centrs megapole.

Tiešraides laikā viesojās arī dažādas Ghetto Games personības, kuras dalījās atziņās un pieredzē, ka jaunietim nepieciešama realitātes sajūta, ko skolā nemāca, tāpēc ir labi iet un meklēt pieredzi dažādās organizācijās, kas var piedāvāt brīvprātīgo darbu. Kā arī mazāk jābaidās no darba. Pat ja finansiāli šis nav sapņu darbs, ir jāiegulda sevi, lai kāptu augšā pa trepītēm, jo sākotnēji nevari uzlekt augšā un sagadīt to, ka tevi nesīs un darīs tavā vietā.

Diskusijās piedalījās arī jauniešu satura veidotāji – Andrejko Epta no “Fam3 house”, Niklāvs jeb Niklāvs Mičulis, Lotanna, Lauris Zalāns, Ilze Dobele un Sintija Leimane, kuri dalījās ar pieredzi sociālajos tīklos, darba pieredzi, sapņu realizēšanu, īsto dzīves realitāti un heiteriem jeb nīdējiem. Mobings un sociālie tīkli iet roku rokā, par ko pārliecinājāmies uzklausot satura veidotājus. Mūsdienās katram jaunietim ir sociālie tīkli, katrs patērē kādu saturu un katrs no mums to var veidot. Kā cīnīties ar nīdējiem jeb heiteriem un cik tālu to var uztver kā joku? Kā teica Ilze un Lotanna – tādus nevajag ņemt vērā. Bet kā to mazināt un vai vispār var mazināt, kā izvairīties, secinājām, ka nevar, šajos laikos tas ir neizbēgami.

Tiešraides laikā runājām arī par izglītības sistēmu un tās palīdzēšanu vai nepalīdzēšanu jaunietiem. Kā mūs ietekmē skola, skolotāji, klasesbiedri? Kā šobrīd izmainās jaunieši, kuri mācās tālmācībā un cik daudz patiesībā ir iespējas, ja mēs tās meklējam. Secinājumos varam tikai pieminēt to, ka jaunietim ir viegli, ja viņš pats to vēlās. Jaunietim ir jābūt realitātē, tā doma ir jāvirza jau vidusskolā (pēc iespējas tuvāk realitātei un dzīvei), kas mūs sagaida izejot pa skolas durvīm.

12 h maratona tiešraides ierakstu var noskatīties Ghetto TV YouTube kanālā, kas ir pieejams bezmaksas! Tiešraides vadītājs un Ghetto Games līderis Raimonds Elbakjans tiešraides beigās dalījās ar iegūtajiem secinājumiem un ekspektācijām, ko sagaidīja no šīm sarunām.

Paldies visiem, kuri piedalījās diskusijās un klausījās tās. Ghetto Games atgādina, un aicina visus 13. maijā piedzīvot Ghetto Games 15. sezona atklāšanu.