Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs aicina uz nodarbībām

Ventspils zinātnes centrs VIZIUM aicina ikvienu 8. – 12. klašu skolēnu apmeklēt Jauno dabaszinātņu pētnieku centra nodarbības, kurās būs iespēja uzzināt par satelītiem, nākotnes kosmosa laboratorijām, lielākajiem radioteleskopiem, atjaunojamiem enerģijas avotiem, un dažādām citām interesantām tēmām STEM un IT jomās, kā arī tikties ar iedvesmojošiem zinātniekiem.

Pirmā nodarbība jau 1. februārī! Nodarbības ir bezmaksas un norisinās katru trešdienu plkst. 17:00 – 19:00.

Nodarbību grafiks:
”Satelīttehnoloģijas” 1. februārī plkst. 17:00
Nodarbībā tiks sniegts ieskats par to, kas ir satelīti, kā tie tiek nogādāti orbītā, kādus uzdevumus tie veic un kāda ir to uzbūve. Galvenais uzsvars tiks likts uz satelīttehnoloģiju nozīmi mūsu ikdienā.

”Zinātniskās laboratorijas uz Zemes orbītas” 8. februārī plkst. 17:00
Nodarbības ietvaros skolēniem būs iespēja uzzināt par zinātniskiem satelītiem, kas tiek izmantoti Zemes, Saules, kosmosa un objektu ārpus Saules sistēmas pētījumos. Tiks aplūkoti kosmosa izpētes vēsturiskie aspekti un nākotnes perspektīvās kosmosa laboratorijas. Tāpat skolēniem būs iespēja noklausīties stāstu un uzzināt interesantus faktus par Džeimsa Vēba nākamās paaudzes kosmosa teleskopu, kas pēta Visumu infrasarkano viļņu garuma diapazonu un apspriest tā pirmos rezultātus.

”Esošie un nākotnes radioastronomiskie instrumenti” 15. februārī plkst. 17:00
Skolēni tiks iepazīstināti ar radioastronomijas vēsturi un uzzinās par radioteleskopa pamatelementiem, vislielākajiem radioteleskopiem, kā arī par mūsdienu un nākotnes radioastronomiskiem instrumentiem. Nodarbībā tiks runāts arī par dažādām radioastronomijā izmantotajām uztveršanas sistēmām.

”Atjaunojamie enerģijas avoti” 22. februārī plkst. 17:00
Nodarbībā skolēni tiks iepazīstināti ar atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanas iespējām un pašreizējo situāciju enerģētikas jomā Latvijā un Eiropā, kā arī par pašlaik visizdevīgākajiem alternatīvajiem enerģijas avotiem – vēja enerģiju, saules enerģiju un hidroenerģiju, kā arī par citiem atjaunojamiem avotiem.

Nodarbības vadīs Mg.sc.ing. Vladislavs Bezrukovs un Mg.sc.ing. Jānis Šate.
Vladislavs Bezrukovs ir Ventspils Augstskolas ”Ventspils Starptautiskais radio astronomijas centrs” (VSRC) pētnieks kopš 2008. gada, eksperts 3D modelēšanā, magnētiskā lauka aprēķinos, matemātiskā un fizikālā modelēšanā. Darbā VSRC piedalījās vairākos zinātniskos projektos, kas saistīti ar radioteleskopu attīstību un vairākiem industriālo pētījumu projektiem.
Savukārt Jānis Šate ir elektronikas inženieris, kuram ir pieredze dažādu elektronisku instrumentu izstrādē, kurus paredzēts izmantot kosmosā. Šate pasniedz arī lekcijas topošajiem elektronikas inženieriem Ventspils Augstskolā. Viņš uzskata, ka par elektronikas inženieri var kļūt ikviens, kuram interesē modernās tehnoloģijas un gribas radīt jaunas tehnoloģijas paša spēkiem.

Dalība nodarbībās ir bezmaksas. Nepieciešams iepriekš piereģistrēties ŠEIT. Interesenti aicināti pieteikties un piedalīties visās lekcijās, bet  ir iespēja reģistrēties arī tikai uz sev interesējošajām lekcijām.

Vairāk informācijas pa tālr. 667 766 55 vai rakstot uz e-pastu: [email protected]. Dienu pirms nodarbības dalībniekiem tiks nosūtīts atgādinošs e-pasts.