Uzņēmējdarbības un līderības nometne JA Latvia Unlocked 2022

Ventspilī šonedēļ atklāta izglītības organizācijas Junior Achiement Latvia (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā jauniešu uzņēmējdarbības un līderības nometne, kas ilgs līdz 29. jūlijam. Nometne pulcē 30 vidusskolēnus no 25 dažādām Latvijas skolām. Nedēļas laikā tie strādās pie inovācijās balstītiem biznesa projektiem, kurus noslēgumā aizstāvēs profesionālai žūrijai.

Uz izglītojošo nometni “Junior Achievement Unlocked” tiek aicināti talantīgi Latvijas jaunieši, kuri visa gada garumā ir pierādījuši savas spējas līderībā – pārstāvējuši Latvijā labākos skolēnu mācību uzņēmumus, uzņemti JA Latvija Līderu programmā, kā arī parādījuši izcilus un teicamus mācību rezultātus.

“Ikvienai paaudzei ir savas īpašās zināšanas, prasmes  un priekšrocības, un arī mūsdienu jauniešiem tādas ir. Tomēr šobrīd, kad pasaule ir tik dinamiska kā nekad agrāk, jauniešiem jo nozīmīgāk ir spēt tai pielāgoties un apgūt līdera prasmes.  Lai būtu konkurētspējīgiem darba tirgū, ir jāspēj pierādīt savu patstāvību, spēju organizēt darbu un risināt izaicinošas situācijas.  Jau piekto gadu organizējot šo nometni, redzam, ka šis potenciāls jauniešos ir, viņi ir ieinteresēti, radoši un atvērti prasmju apgūšanai un pilnveidošanai,” saka Jānis Krievāns, “Junior Achievement Latvia” valdes priekšsēdētājs.

Sešu dienu garumā skolēni komandās strādās pie uz inovācijām balstītu biznesa projektu izstrādes, ko noslēgumā tie prezentēs un aizstāvēs žūrijai. Procesā tie apgūs zināšanas par jaunuzņēmumu izveides ciklu – no idejas un prototipēšanas līdz biznesa modelēšanai un mārketingam, un praktiski darbosies Latvijas uzņēmēju un biznesa vides profesionāļu vadībā.

“Nu jau par tradīciju kļuvusī nometne ir lieliska iespēja jauniešiem augt un iedvesmoties gan vienam no otra, gan arī no nometnes viesu pieredzes stāstiem. LIAA iesaistās nometnes organizēšanā, jo nešaubās, ka šie jaunieši būs tie, kuri veiksmīgi veidos labāku vidi un nākotni Latvijā,” saka LIAA pārstāve Sarmīte Karlsone.

Plašā nometnes programma ietver arī mediju un izaugsmes treniņus, bet vakara cēlienos skolēni ar ekspertiem diskutēs par biznesa, politiskajām un sabiedriskajām aktualitātēm. Šogad sarunu ciklā skolēnus iedvesmos tādas Latvijas biznesa vidē un uz politiskās skatuves pazīstamas personības kā – izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, uzņēmējs Guntars Kokorevičs (Clean R) un LTRK prezidents un uzņēmējs Aigars Rostovskis.

Diskusijas tiešraidē būs iespējams vērot ikvienam interesentam – interneta vietnēs Diena.lv un labsoflatvia.lv.

“Junior Achievement Unlocked 2022” norisinās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, to atbalsta Ventspils pilsētas dome un vides pakalpojumu nozares līderis “Clean R”. 

Par JA Latvia LĪDERU PROGRAMMU

JA Latvia Līderu programma ir biedrības oriģinālprogramma, kas paredzēta vidusskolas vecuma jauniešiem. Šajā vecuma grupā tā ir unikāla līderu sagatavošanas programma, kuru katru gadu absolvēs 10–14 jauno līderu. Patlaban Latvijā nav nevienas līdzvērtīgas līderības izglītības programmas, kas paredzēta tieši vidusskolas vecuma jauniešiem.

JA Latvia Līderu programmas viena cikla ilgums ir viens mācību gads, kura laikā divās kārtās atlasītie potenciālie līderi strādā ar koučiem un mentoriem. Programmā iesaistītie mentori ar savu pieredzi iedvesmo un iedrošina jauniešus īstenot savu līdera talantu. Savukārt profesionālie Rīgas Koučinga skolas kouči projekta īstenošanas procesā atbalsta jauniešus un veicina katra līdera individuālā potenciāla apzināšanos, kā arī palīdz saglabāt fokusu uz izvirzītajiem mērķiem. JA Latvia nodrošina vidi, kas attīsta un pilnveido jauniešu līdera kompetences. Programmas noslēgumā katrs jaunais līderis demonstrē savu izaugsmi paša izstrādāta projekta prezentācijā, kas veidots, aktīvi sadarbojoties ar savu mentoru.