Ikgadējā putnu būrīšu gatavošanas talka Ventspilī jau 6.aprīlī!

Ventspils_strazdiem_jaunas_maj_3

Ventspilī katru gadu pavasarī nu jau par tradīciju ir izveidojies pasākums, kurā, iesaistoties pilsētas domes amatpersonām, kopīgi ar pilsētas iedzīvotājiem tiek izgatavoti jauni putnu būrīši, kas tiek uzstādīti pilsētas mežos, parkos un skvēros augošajos kokos.

Šopavasar putnu būrīšu izgatavošana notiks š.g. 6.aprīlī plkst. 13.00, Bērnu pilsētiņā. Bērnu pilsētiņā skatuves priekšā tiks uzstādīti 6 galdi un sagādāti visi nepieciešamie materiāli – dažāda platuma dēļi un instrumenti, plānojot tā, lai kopā varētu izgatavot ap 60 būrīšu zīlītēm un strazdiem.

Pēc būrīšu izgatavošanas dažus no tiem paredzēts piestiprināt pie Bērnu pilsētiņā augošajiem kokiem, dažus pansionāta un bērnunama „Selga” parka kokos, bet pārējie vēlāk tiks uzstādīti pilsētas mežos. Pasākums tiek plānots kopīgi ar dažādām kultūras aktivitātēm – pirms putnu būrīšu izgatavošanas pasākuma, kā ierasts, plkst.12.00 notiks svētdienas pasākums bērniem. Šoreiz tā būs muzikāli teatralizēta izrāde bērniem “Pārvērtības pavasarī”. Pārvērtības izstāstīs un izdziedās mūzikas studija “Mazā prinča planētas”, Mūzikas skolas koris “Nošu planētas” un vadītājas Rudīte Tālberga, Anita Niedre, Ineta Kalniņa. Taču no plkst. 13.00 sāksies putnu būrīšu izgatavošana un jautras aktivitātes  kopā ar Augškurzemes novada speciālisti Ināru Sālavu  un folkloras kopas „Rotaļnieks” audzēkņiem. Ieklausīsimies putnu balsīs, vējā un sniegpulkstenīšu zvanu skaņās, sveiksim putnus un sauli, iesim rotaļās un spēlēsim spēles, apgūsim tautisko danču soļus un izdziedāsim dziesmas par putniem.

Putnu būrīšu izgatavošanā piedalīsies arī pārstāvji no Ventspils Ornitologu biedrības, kas pastāstīs par dažādām putnu sugām un pareizu būrīšu izgatavošanu un uzstādīšanu. Ornitologu biedrības biedrs Jānis Gorobecs stāsta: ”Putnu būrīši pilsētā uzstādīti tiek pārsvarā tām putnu sugām, kas apkaro dažādus koku kaitekļus – kāpurus un vaboles, kas grauž koku lapas un bojā koku. Vien 3 putnu būrīši reizēm var izglābt veselu ābeļdārzu. Pārsvarā pilsētās uzstādītos putnu būrīšus izmanto mazie dziedātājputniņi – strazdi, zīlītes, mušķērāji, zvirbuļi un bezdelīgas. Tāču pilsētas mežos var uzstādīt arī lielākus būrus, jo tos, iespējams, izmantos pūces.”