Noslēgusies jauniešu uzņēmējdarbības programmas DigiYouth pirmā sezona

Decembra pirmās dienas Ventspils jaunieši piedalījās starptautiskā projekta “DigiYouth” pirmās sezonas noslēguma pasākumā Tallinā, Igaunijā. Skolēni komandās žūrijai prezentēja savas biznesa idejas, ar kurām tie strādājuši vairāk nekā gadu.

Projektā “DigiYouth” no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 2018. gada septembrī iesaistījās 14 skolēni, kuri jauktās komandās ar skolēniem no Somijas un Igaunijas strādāja pie biznesa idejām digitālajā jomā. Trīs semestru laikā skolēni apguva teorētiskas zināšanas un praktiskas prasmes idejas formulēšanā, prototipu veidošanā, kā arī pārdošanā.

Noslēguma pasākumā Tallinā komandas prezentēja savas idejas žūrijai – potenciāliem investoriem – business pitch stilā. Žūrija izvēlējas ne tikai labāko komandu ar veiksmīgāko prezentāciju, bet katrai komandai sniedza vērtējumu un pat ieteikumus tālākajam darbam. Žūrijas vērtējumā labākā biznesa idejas prezentācija bija komandai “Languer”. Šī komanda izstrādā mājaslapu, kurā ar dažādiem inovatīviem paņēmieniem ir iespējams vieglāk apgūt svešvalodas. Komandas sastāvā bija arī divi Ventspils jaunieši – Emīls Smiltiņš un Jegors Makarovs.

Citi ventspilnieki kopā ar ārvalstu kolēģiem ir izstrādājuši biznesa idejas par viedtālruņu lietotni koncentrēšanās spēju attīstībai, lietotni veikala cenu konvertēšanai citā valūtā, kā arī modinātājpulksteni ar iebūvētu puzzli, kas jāatrisina, lai apklusinātu modinātāja signālu. Vēl citas komandas ar mūsējo dalību sagatavojušas ideju par ekoloģisku viedtālruņu maciņu ražošanu un arī digitālu kalendāru, kas kā dizaina objekts elpā aizstātu papīra sienas kalendāru.

Tallinā jauniešiem bija iespēja iepazīt tehnoloģiskos risinājumus un inovācijas robotikas festivālā “Robotex” un Proto izgudrojumu fabrikas interaktīvajā ekspozīcijā.

Jau informējām, ka programmas otrajā sezonā dalību projektā jau uzsākuši 36 jauni dalībnieki no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un arī  2.vidusskolas un 4. vidusskolas. Arī šie dalībnieki trīs semestru garumā kopā ar ārvalstu jauniešiem strādās pie biznesa idejām digitālajā jomā. Nākamais programmas pasākums būs prototipu izstāde 2020. gada maijā, kas pulcēs visus projekta dalībniekus Ventspilī.

Projektu “DigiYouth” Latvijā īsteno Ventspils Izglītības pārvalde un Ventspils Jauniešu māja un finansē Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma, kā arī Ventspils pašvaldība.