Pavasara Piektdienas vakara pastaiga ‘’Pēdas pilsētā’’ notiks 24.maijā trīspadsmit vietās pilsētas laukumos, skvēros un ielās

Pēdu pa pēdai izstaigāsim vēstures un tradīciju pēdas, izbaudīsim muzikālos nospiedumus koncertos, dančos un ballēs, atstāsim savas pēdas ‘’mākslas’’ darbos, meklēsim iespējas kā samazināt ekoloģisko pēdu , bet galvenais – baudīsim satikšanās prieku, piedalīšanās saviļņojumu un priecāsimies par kopā pavadīto laiku.

Jau vairākus gadus, divas reizes gadā pavasarī un vasaras beigās,  ventspilnieki piektdienas vakaru pavada izstaigājot savas pilsētas iecienītākās vietas, satiekoties, baudot kultūru un piedaloties tā vakara notikumos. Šogad vakara pastaigas galvenā tēma ir ‘’Pēdas pilsētā’’.

Ikviena mūsu rīcība, lēmums vai pat doma atstāj aiz sevis nospiedumu. Arvien biežāk esam sākuši runāt par cilvēces atstāto ietekmi uz ekoloģiju, kā mainīt mūsu ieradumus un veidot izpratni ne tikai par globāliem procesiem , bet arī ikdienišķām  darbībām – samazināt atkritumus, dot lietām otru dzīvi, patērēt pēc iespējas mazāk. Nospiedumu mūsu dzīvēs atstāj arī mūsu tradīcijas, izlasīta grāmata, izdejota deja, satikšanās, sirsnīga saruna, uzdrošināšanās uzsākt ko jaunu… Mūsu darbi un piedzīvotais veido mūsu pēdas – dzimtā, sabiedrībā un vietā kur dzīvojam. Ar piedāvātās programmas un aktivitāšu palīdzību rosināsim pilsētas iedzīvotājus aizdomāties par darbiem ko veicam ikdienā un kādas ‘’pēdas ’’ atstājam katrs aiz sevis pilsētvidē, sabiedrībā.

Viens no galvenajiem pastaigas notikumiem Ekoloģiskā pēda  ‘’Esmu šeit, jo tu arī esi šeit’’ būs Dzirnavu laukumā no plkst. 18.00 līdz 22.00, kas šoreiz būs atdots bērnu un jauniešu aktivitātēm. Kopā ar populārajiem grafiti māksliniekiem Daini Rudeni un Ēriku Cauni  ikviens varēs piedalīties pilsētas atkritumu konteineru apgleznošanā, kurus vakara noslēgumā svinīgi nodosim Ventspils pilsētas Labiekārtošanas kombinātam lietošanā. Turpmāk katrs, kas darbojies šajā darbnīcā, savas ‘’mākslinieciskās pēdas’’ varēs ieraudzīt pilsētas pasākumos. Bērni un jaunieši visās vecuma grupās varēs interesanti un aizraujoši izbaudīt laiku spēlēs, rotaļās un darbnīcās bez interneta, piedalīties Zaļā punkta Šķiratlona sacensībās. Būs iespēja uzzināt cik lielu mēs katrs veidojam savu ekoloģisko pēdu.

Tradīciju pēdu ‘’Kad zāle, bij’ zaļāka…” varēsim izstaigāt Ventspils Vecpilsētas tirgus laukumā no plkst. 19.00 līdz 01.00, kur varēs satikties pie garākā svinību un sarunu galda. Būs iespēja prezentācijās tuvāk iepazīties ar alus darītavas ‘’Courlander large’’ un vīna darītavas ‘’Windau wines’’ piedāvājumu un izmēģināt beziepakojuma tirdzniecību. Kur sarunas tur danči un lustīga laika pavadīšana. Vakaru iesāks ‘’Rīgas danču klubs’’ un kapela Ilgas Reiznieces vadībā. Ikviens liels vai mazs varēs apgūt dančus- etnogrāfiskās jeb tradicionālās latviešu un kaimiņtautu dejas no 19.gs. vai izgriezt valsi zaļumballē. Noslēgumā 50., 60., 70. gadu latviešu estrādes ‘’pērles’’ ierakstos atskaņos leģendārais dīdžejs Dambis – radio NABA  programmas ‘’Bitīt matos’’ vadītājs, viens no pazīstamākajiem dīdžejiem un pagrīdes mūzikas leģendas ‘’Inokentijs Mārpls’’ solists, kas spēlē mūziku kopš 80. gadu vidus.

Tirgus laukumā 1 no plkst. 21.00  līdz 24.00 varēs vērot Ventspils fotokluba ‘’Moments’’ sajūtu projekcijas ‘’Iemīlies Ventspilī’’ .

Blakus no plkst. 18.00 līdz 22.00 Amatu mājas pagalmā un blakus ielās norisināsies aktivitātes ar nosaukumu ‘’Par zaļu pat vēl zaļāks…”. ‘’Garais starpbrīdis’’- sen aizmirstās  kā arī jaunās spēles, papildinās ar priekšnesumiem Marijas deju studija, ‘’Vēja zvanu instalācijas’’- māla zvanu darbnīcas, iepirkuma maisiņu apdruka un tirdzniecība un baskāju taka.

Rātslaukums no plkst. 18.00 līdz 23.00 kļūs par lielāko ielu kafejnīcu. Zaļā dzīvesstila pēda ‘’Dzīvojam zaļi’’ tiks pasniegta ‘’street food’’ koncepta uzkodās un dzērienos, kuras piedāvās restorāns ‘’Rātsgalds’’, krogs ‘’Zītari’’. Izvērstā publiskā diskusijā bibliotēkas reģionālā mācību centra vadītāja  Paula Anškena, blogere un "Zero Waste “ dzīvesveida pārstāve Lauru Arnicāne  un Baiba Petrenko  grāmatas (B. Džonsone, Māja bez atkritumiem) tulkotāja dalīsies pieredzē un aicinās uz sarunu pastaigas dalībniekus. Par muzikālo baudījumu rūpēsies ‘’ceļojošās muzikantes’’ Laura Zaharēviča un Denisa Dārzniece. Bērniem būs iespēja vecām lietām dot otru dzīvi origami un papīra dekoru darbnīcā.

No plkst. 20.00 līdz pusvieniem naktī dosimies vēsturei pa pēdām laukumā pretī Kino RIO.  Baudīsim vienreizēju iespēju skatīties kino, kas filmēts Ventspilī no vēsturiska kinolenšu projektora uz ēkas sienas Pils ielā 25.

Autoostā no plkst. 19.00 līdz 22.00 pulcināsim kopīgā muzikālā vakarēšanā pie autoostas apgleznotajām klavierēm ''Ceļā uz koncertzāli‘’. No maza līdz lielam, no skolnieka līdz meistaram būs iespēja  sēsties pie klavierēm, lai uzspēlētu un priecētu apkārtējo māju iedzīvotājus, pilsētas viesus un vakara pastaigas ļaudis. ‘’Ventspils reiss’’ dzejas autobuss piedāvās izstādi. Bērniem būs iespēja uz asfalta zīmēt savu simbolisko pēdu. Par īpašu atmosfēru pianistiem un mazajiem zīmētājiem rūpēsies kafejnīca ‘’Lata’’.

Otrā Kuldīgas ielas galā pie topošās koncertzāles Lielajā laukumā no plkst. 19.30 līdz 02.00 aicinām uz skaņu pēdas nospiedumiem un ‘’Balli zem zvaigznēm’’. Iesāksim ar vokāli instrumentālo ansambļu Ventspils saksofonu kvartets, metālpūšamo instrumentu ansamblis "Ventspils Brass", Ventspils džeza ansamblis "Intro", Ventspils Džeza Nonets, Ventspils Junioru Band, Ventspils Senioru Band koncertu. LR2 populārākais dīdžejs un programmas vadītājs Aivis kopā ar pastaigas dalībniekiem veidos Vides orķestri, kur iestudēsim kopīgu ritma priekšnesumu uz dažādiem sadzīves priekšmetiem. Apgūsim aktuālo deju zumbas un salsas soļus kopā ar deju pasniedzējiem no Ventspils. Vakara otrā daļā aicināsim uz balli dažādām gaumēm, ko spēlēs gan Ventspils senioru bigbends, gan vairākkārtējs "Eirovīzijas" dziesmu konkursa Latvijas atlases dalībnieks un populārs TV šovu muzikālo pavadījumu izpildītājs Ivo Grīsniņs- Grīslis ar grupu.

Jaunpilsētas laukumā no plkst.18.00  līdz 22:00 jauniešiem būs iespēja izmēģināt spēkus ‘’Kurzemes Democentra’’  rīkotajā mobilajā izlaušanās spēlē  ‘’Izlauzies no enerģijas zudumiem!’’  , kas atraktīvā veidā izglītos par enerģijas taupīšanas iespējām.

Viesu namu ‘’40 saules’’ un ‘’Saules kvartāla’’ pagalmos jau no plkst. 16.00 līdz pat pusnaktij  pastaigas dalībnieki tiks aicināti iepazīties ar reģiona amatnieku tirdziņa piedāvājumu un baudīt  mūzikas un dažādu mākslu  skatuves programmu ‘’Saules kvartāls atpūšas’’.

Piektdienas pastaigas  īpašā ēdienkarte un muzikālie pārsteigumi gaidīs arī Cafe Cali terasē Lielā ielā 1/3 no plkst. 18.00 līdz 01.00.

Zaļā namiņa pagalmā piektdienas pastaiga ieskanēsies jau ceturtdienas vakarā ar kanādiešu mūziķa un multimediju mākslinieka Deivida Kleisera (D Kleiser) jeb “Crying High” koncertu. Piektdienas vakarā no 19.00 līdz 04.00 ēdienus ķermenim un dvēselei (veģetāriešu un vegānu ēdienus) gatavos “Nata cafe” un zaļo un ekoloģiski tīro kokteiļu speciālistes piedāvās pārsteidzoši garšīgus dzērienus, muzicēs Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņi un uz Zaļā namiņa balkona rosīsies apmeklētājiem jau labi pazīstamais  vinila dīdžejs SairaM.

Tiekamies pilsētas ielās un parkos!

Ieeja pasākumos bez maksas.