Jauniešu mājā aizvadīta “Kafija ar politiķiem”

Ceturtdien, 25.janvārī, Ventspils Jauniešu mājā norisinājās neformāla diskusija Kafija ar politiķiem, kurā skolēnu un studentu pašpārvalžu pārstāvji, jauniešu organizāciju un iniciatīvu grupu pārstāvji tikās ar Ventspils pilsētas domes vadību un amatpersonām, lai diskutētu par jauniešiem aktuālām tēmām.

Pirms politiķu ierašanās, jaunieši satikās stundu ātrāk, lai iepazītos viens ar otru un noformulētu idejas, kuras pastāstīt politiķiem. Ierodoties domes vadībai un amatpersonām, jaunieši it nemaz nebija samulsuši un uzreiz nodevās spraigām diskusijām, lai iepazīstinātu ar savām idejām, kas skar jauniešu dzīvi.

Kopumā jaunieši ar pieaugušajiem izdiskutēja piecus jautājumus: par jauniešu nākotnes mērķu virzīšanas iespējām, par stresa situācijām un krīzes periodiem jauniešu vidū, par kritiskās domāšanas un mediju pratības attīstību, par dabas aizsardzību un par to, kāda varētu izskatīties Ventspils pēc 2030.gada. Diskusijas noritēja piecās grupās, un katram dalībniekam bija iespēja iesaistīties vairākās tēmās, kā arī parunāt ar visiem dalībniekiem.

Pēc diskusijām jaunieši ar politiķiem grupās apsprieda, kas būtu tas, ko nepieciešams ieviest, piemēram, viena grupa ieteica atmest mājas darbus priekšmetos, kuros nav centralizētie eksāmeni, savukārt citi – iespēju jauniešiem rakstīt vides projektus, kurus varētu izskatīt to realizēšanai. Katrā grupā izteiktie ierosinājumi tiks apkopoti un iesniegti Ventspils pilsētas domē. Zīmīgi ir arī tas, ka tieši pateicoties pasākumam Kafija ar politiķiem, kas norisinājās 2014.gadā, tika pieņemts lēmums izveidot Ventspils Jauniešu māju. 

Kafija ar politiķiem tiek rīkota visā Latvijā kā neformālas vietējo jauniešu un lēmumu pieņēmēju pasākums, kur patīkamā vidē pie kafijas tases satikties, lai savstarpēji apmainītos idejām par jauniešu aktuāliem jautājumiem. Pasākums politiķiem palīdz saprast, kā jauniešu idejas praktiski ieviest dzīvē.