Ventspils jaunieši gūst uzņēmējdarbības pieredzi jau skolā

Šī gada 16. martā skolēnu mācību uzņēmumu dalībnieki un pedagogi tikās Ventspils Jauniešu mājā, lai dalītos pieredzes stāstos par dalību Vislatvijas skolēnu mācību uzņēmumu pavasara gadatirgū Rīgā, kā arī smeltos iedvesmu turpmākai darbībai.

Tikšanās reizē jaunieši bija vienisprātis, ka piedalīšanās Latvijas gadatirgū ir bijusi visai interesanta pieredze, jo varēja pavērot kā citu pilsētu skolēni reklamē un pārdod savu produkciju, secinot, ka skolēnu mācību uzņēmējiem vēl ir kur mācīties un tiekties.

Šajā mācību semestrī jaunajiem uzņēmējiem būs iespēja vēl sevi parādīt vairākos tirdziņos Ventspilī, kuros būs iespēja iepirkties gan skolasbiedriem, gan pilsētas iedzīvotājiem.

Tie skolēni, kas piedalās “Junior Achievement Latvija” skolēnu mācību uzņēmumu programmā, attīsta savas līdera prasmes un uzņēmīgumu. Tas ir nopietns solis jauniešu karjeras izvēles ceļā, lai pārliecinātos par savām interesēm un gūtu jau praktiskas iemaņas uzņēmējdarbībā. Skolēnu mācību uzņēmumi Ventspilī ir daļa no kopējas uzņēmējdarbības atbalsta sistēmas, kurā veiksmīgi strādā un sadarbojas Ventspils Augstskola, Ventspils Tehnikums, Ventspils Augsto Tehnoloģiju parks, Biznesa inkubators, Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Digitālais centrs.

Jau šobrīd viens no skolēnu mācību uzņēmumiem “VGOne” (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija) nolēmis turpināt savu darbību jau nākamajā līmenī.  Uzņēmīgās 12. klases jaunietes Justīne Jurcika un Aija Pūsepa savu skolēnu mācību uzņēmumu “VGOne”  ir jau reģistrējušas Uzņēmumu reģistrā un turpmāk darbosies patstāvīgi un pilnīgi oficiāli. Meitenes īstenojušas ieceri izveidot Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas džemperus ar vienotu dizainu.

Jau ziņots, ka 11. martā Rīgā notika mācību uzņēmumu Pavasara gadatirgus 2017, kurā piedalījās 165 skolēnu mācību uzņēmumi no visas Latvijas. Ar pašvaldības atbalstu Ventspili pārstāvēja 14 mācību uzņēmumi no Ventspils Jaunrades nama, Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, 2.vidusskolas, 4.vidusskolas un 6.vidusskolas. Turklāt piedalīšanās vainagojās arī ar panākumiem – Ventspils Jaunrades nama mācību uzņēmums “Idejnīca”, kas ražo interjera un dizaina priekšmetus, Vislatvijas gadatirgū ieguva žūrijas balvu “Sociāli atbildīgs uzņēmums”.

Pavisam šajā mācību gadā Ventspils pilsētas izglītības iestādēs reģistrēti vairāk nekā 40 mācību uzņēmumi un to darbībā iesaistījušies vairāk nekā 100 skolēni.