Semināra BiznesaBUMS atskats

Sveiki!

Šis būs neliels atskats uz darbnīcas “BiznesBUMS” norisi. Mēs kopā bijām aptuveni 30 jaunieši, lielākoties gan uz darbnīcu bija ieradušās meitenes, bet tas mums itin nemaz netraucēja.
Tātad, sākumā es jums pastāstīšu, kas tad tas īsti bija par pasākumu un ko mēs tur darījām.

Darbnīca norisinājās 13.-14.aprīlī Ventspils novada viesu namā “Ventaskrasti”. Pie mums ciemos bija eksperti no “Izaugsmes kvartāla” un Ventspils Biznesa inkubatora. Viņi mūs iepazīstināja ar dažādām tehnikām, kā kļūt par veiksmīgu uzņēmēju, un pastāstīja, kur un kā saņemt atbalstu sava biznesa radīšanai un attīstībai. Mēs kopā diskutējām, strādājām grupās un iekustinājām smadzenes. Jeb, īsāk sakot, labi pavadījām laiku, iepazīstot citus cilvēkus, mācījāmies sastrādāties un uzzinājām daudz jaunu un noderīgu informāciju par to, kā izveidot savu biznesu, kurš būs dzīvotspējīgs un ienesīs peļņu. Bet bez prezentācijām, grupu darba, diskusijām, interesantajām īsfilmiņām un citām nodarbēm mums pirmās dienas izskaņā bija arī kopīgs kino vakars.

Man ļoti patika tas, ka visas nodarbības bija saplānotas, nekas nekavējās, cilvēki bija draudzīgi, vadītāji atraktīvi un uzdevumi interesanti. Manuprāt, šeit būtu jāuzsaka šī pasākuma galvenie idejas autori – Jauniešu Saeimas deputāti un “Ventspils Jauniešu domes” aktīvisti Signe un Lauris. Vēl mani priecēja jauniešu aktivitāte un spēja saprasties. Man kā dalībniecei bija prieks, ka ar visiem bija tik viegli sastrādāties un atrast kopīgu valodu. Arī laika apstākļiem nebija ne vainas, ja neskaita otro dienu, kad ārā pūta vēss vējš un mums bija jādodas ārā. Bet tā kā mēs aktīvi pakustējāmies un iekšā tos, kuri vēlējās, gaidīja karsta kafija, tad par aukstumu viegli izdevās aizmirst.

Izvērtējot visu seminārā dzirdēto, es esmu sapratusi, ka kļūt par uzņēmēju nav nemaz tik grūti, kā man likās sākumā. Ja ir ideja, ir jārīkojas. Un kā izrādās, lai kļūtu par veiksmīgu uzņēmēju, tev obligāti nav jābūt augstskolas diplomam, kaut gan tas noteikti palīdzētu. Vislabākais, manuprāt, ir tas, ka jaunajiem uzņēmējiem ir tik plašas iespējas atbalsta saņemšanā. Sākot ar padomu no profesionāļiem un beidzot pat ar finansiālo atbalstu.

Protams, lai tiktu pie finansiālā atbalsta ir diezgan daudz jāpiestrādā, bet, ja ideja ir laba un tu gribi kļūt pats par uzņēmēju, tad tas viennozīmīgi ir tā vērts. Vēl, diskutējot ar jauniešiem, mēs nonācām pie secinājuma, ka jauniem cilvēkiem ar mazu darba pieredzi vai tiem, kam tādas nav nemaz, tomēr ir grūti atrast savu vietu darba tirgū. It īpaši, ja viņi vēlas tādu darbu, kas atbilstu viņu spējām, jo uzņēmēji vienkārši baidās dot viņiem iespēju. Aktīvi diskutējot, mēs arī nonācām pie dažiem risinājumiem, kas varētu šo situāciju uzlabot. Tāpēc es varu droši teikt, ka esmu apmierināta gan par jauniegūtajām zināšanām, gan labi pavadīto laiku.