Atskats uz Jauniešu līderu skolas vasaras semināru

Atskats uz Jauniešu līderu skolas vasaras semināru

Vispirms gribētu sākt ar to, ka šis seminārs man bija aizgājušās vasaras labākais piedzīvojums. Tā laikā ieguvu ļoti daudz foršu draugu, uzzināju dažādas, interesantas un noderīgās lietas, kā arī iemācījos kļūt par līderi.

Tā kā jau iepriekš aktīvi darbojos Ventspils jauniešu klubā un domē, tad arī man bija iespēja aizpildīt anketu un piedalīties Latvijas- Lietuvas pārrobežu projektā par jauniešu līderu skolas izveidi. Manos pienākumos bija ne tikai piedalīties dažādās aktivitātēs un semināros, kuros tika pielietotas neformālās izglītības metodes, bet palīdzēt arī dažādos organizatoriskos jautājumos.

Sagatavošanas darbi ritēji ļoti labi un jau drīz stāvēju pie Ventspils dienesta viesnīcas, sagaidot jauniešus no Lietuvas. Tā kā seminārs norisinājās desmit dienas un pa vidu tām arī bija Līgosvētki, tad pirmās trīs dienas pavadījām pilsētā, bet pārējās- devāmies uz Usmu, kur dzīvojām kempingā „Pie Lakšu ezera”.

Katru dienu, esot pilsētā, devāmies uz Ventspils Jaunrades namu, kura telpās piedalījāmies dažādās aktivitātēs. Bija ļoti daudz dažādu, interesantu spēļu, kas veicināja līderu prasmes, kā arī komandu darbu. Ja sākumā ievēroju to, ka latvieši un lietuvieši vairāk vai mazāk uzturas savās kompānijās, tad ejot dienām, dalībnieki arvien vairāk sadraudzējās ar kaimiņvalsts jauniešiem. Katru dienu mums bija noteikts režīms, kas ietvēra brokastis, rīta lekciju, spēles, pusdienas, kādu interesantu aktivitāti pilsētā, vakariņas un došanās pie miera. Lai arī ne tieši vasaras saulgriežu atzīmēšanas dienā, bet parādījām lietuviešiem arī to, kā pie mums tradicionāli svin Līgosvētkus. Bija ļoti interesants un tiešām interesants pasākums Jaunrades nama sētā, kurā lietuvieši varēja redzēt kādas tradīcijas ievērojam, svinot Jāņus.

Pēc aktivitātēm pilsētā, devāmies uz kempingu, lai svinētu Līgosvētkus. Diemžēl es pati šos svētkus nosvinēt ar līderiem nevarēju, jo man bija jādodas mājās, bet atgriezos nākamajā dienā. Vēl aizvien mazliet nožēloju, ka nepaliku, jo zinu, ka tovakar bija ļoti forši pasākumi un jaunieši bija apmierināti un katrs bija pildījis viņam uzdotos pienākumus.

Šīs dienas, ko pavadīju seminārā, nekad neaizmirsīšu, jo katra diena bija ļoti interesanta, pilna ar aktivitātēm un daudz kā radoša. Parasti diena mums iesākās ap pulksten deviņiem, kad tikām pamodināti ļoti īpašā veidā- katru rītu savādākā. Organizatori bija visus dalībniekus sadalījuši grupās. Bija grupas, kas parūpējas par rīta cēlienu, grupas, kas raksta dienas kopsavilkumu, kā arī grupas, kas veidoja vakara pasākumus un rakstīja projektus. No rītiem visspilgtāk atceros skrējienu uz tuvējo basketbola laukumu caur mežu, kam sekoja rīta vingrošana un brokastis. Protams, ka mūs arī lutināja ar dažādiem garšīgiem ēdieniem un nevar nepieminēt, ka daudzi no dalībniekiem tika pie sava lieka kilograma.

Pēc brokastīm parasti sekoja semināri, kurus vadīja dažādi lektori un stāstīja interesantas lietas, dalīja mūs grupās, izstrādāja radošus uzdevumus. Tad sekoja pusdienas un brīvais laiks, ko galvenokārt pavadījām spēlējot volejbolu, basketbolu, futbolu, braucot ar laivām vai vienkārši esot kopā un baudot skaisto laiku. Pēc brīvā laika atkal sekoja informācija no lektoru puses un grupu darbi, kuros novērtējām un apkopojām dienā piedzīvoto. Tad atkal devāmies ēst, bet pēc vakariņām bija brīvais laiks, ko vislietderīgāk izmantoja grupas, kurām bija jāvada vakara pasākumi. Tā kā man nācās būt grupā, kas organizē pirmo pasākumu un visiem bija izteikta vēlme doties uz veikalu, tad uzrīkojām nelielu pārgājienu. Man nācās organizēt arī kādu citu vakara pasākumu un kopā ar Emīlu, un Ugni rīkojām vakara dejas. Jāatzīst, ka šis pasākums tiešām bija izdevies un visiem patika! (Semināra beigās mēs pat ieguvām balvu kā labākais vakara pasākums) Visi vakara pasākumi tiešām bija izdevušies un vienmēr gaidījām, kas nu būs.. Un vienmēr bija tiešām forši!

Katra diena tiešām bija pilna jaunu piedzīvojumu un aktivitāšu! Ļoti labi atceros teātra sportu, kā arī daudzās aktivitātēs, kurās bija jādarbojas komandās. Ļoti nozīmīga semināra daļa bija arī projektu domāšana un rakstīšana. Tā kā manā komandā bija tādi ļoti aktīvi cilvēki, tad projekta rakstīšanā mums veicās ļoti labi un drīz projektu arī īstenosim! Patiesībā bija interesanti redzēt, ka mūsu vidū ir tik daudz aktīvu jauniešu, kam ir tiešām radošas idejas un plāno nākotnei. Semināra laikā ļoti sadraudzējāmies un jau pirmspēdējā dienā visiem bija bēdīgi, jo zinājām, ka drīz jāatvadās.
Pēdējā vakarā notika apbalvošanas ceremonija, kurā atskatījāmies uz seminārā piedzīvoto, tika apbalvoti labākie un interesantākie notikumi un cilvēki. Pēc ceremonijas mūs gaidīja svinīgi klāts galds un dejas.

Godīgi varu teikt, ka laiks, ko pavadīju šajā seminārā man bija ļoti nozīmīgs un tā laikā varēju sevi pilnveidot un mācīties gan no savām kļūdām, gan no citu panākumiem! Ļoti patika arī tas, ka varēju daudz runāt angļu valodā, kas man ir ļoti svarīgi, bet diemžēl praksē ir ļoti reti sastopama. Es iemācījos, kā vadīt pasākumu, kā organizēt dažādas lietas, kā strādāt komandā, rakstīt projektu un galvenokārt – kā būt par līderi!