Dzīves izpratne

Parasti filmās un pasakās viss beidzas ar zemtekstu vai vārdiem – „Laimīgas Beigas” vai „laimīgi dzīvot līdz mūža galam”. Tas ir arī kas tāds, uz ko gan es, gan visi apkārtējie – jauni, veci – vēlas tiekties.

Ja pēkšņi izjūtu ārkārtēju nepieciešamību pēc mirkļa iedvesmas, tad zinu, ka vislabāk ir skatīties kādu Holivudas filmu par istabenēm lielpilsētā vai puišiem, no kuriem jāatbrīvojas desmit dienu laikā. Bet visam tam pāri stāv multenes. Patiešām lieliskas ir tās vecās – Pelnrušķīte, Ērkšķrozīte, Sniegbaltīte un septiņi rūķīši, Mulana, Skaistule un Briesmonis. Skatoties šīs multfilmas, var redzēt, kā ir izmainījies priekšstats par princesēm. Viņas sēdēja un pacietīgi gaidīja savus prinčus. Bet tie pildīja savus standarta pienākumus – meklēt un izglābt. Tāpēc tagad meitenes tiecas pēc vienlīdzīgām tiesībām un iespējām un pašas ceļas un iet viņus meklēt. Kāpēc gan prinčiem būtu jāmeklē princeses, ja tās arī var iet un izvēlēties!

Vislieliskākā mūsu laiku filma, manuprāt, ir mūzikls „Mamma Mia”. Tas nav īsts princešu stāsts, bet pēc šīs filmas pārņem reāls gandarījums, ka Tu esi šeit uz šīs pasaules. Tu dzīvo, ir grūti mirkļi, bet ir mirkļi, kad viss ir perfekti. Un tu tiecies pēc ideāla. Katram ir savi ideāli. Mūzikls liek aizmirsties uz pāris stundām un atslēgties no ikdienas likstām un ķibelēm. Tu uz šīs pasaules esi tikai vienreiz, tāpēc novērtē un cieni to, kas tev pieder. Pazaudējot visu, cilvēks reāli aptver, ka nekad vairs nebūs kā agrāk. Kādam citviet pasaulē klājas daudz, daudz grūtāk un smagāk. Protams, ne visu var sasniegt, paļaujoties uz vienu vienīgu veiksmi. Panākumos reizēm ir jāiegulda ārkārtīgi smags darbs. Bet tas ir tā vērts. Tad tu vari būt tiešām lepns par sevi un sasniegto mērķi. Galvenais ir lēnām pa pakāpienam virzīties uz augšu.

Pats galvenais ir uzņemties atbildību par sevi. To nebūt nedrīkst aizmirst. Tas, kā mēs nodzīvojam katru mīļu dienu no savas dzīves, ir atkarīgs tikai un vienīgi no paša cilvēka. Nedrīkst visu laiku meklēt vainīgos pie savām nelaimēm – lai arī tie būtu slikti draugi, kas neprot padomus dot, nesaprotoši vecāki, stingri, draudīgi skolotāji, kad neesi izpildījis kādu uzdoto mājasdarbu. Viennozīmīgi ir jāizsvītro no savas dzīves tādi vārdi kā – man nebija savādākas izvēles. Vienmēr ir izvēles iespējas. Pirms kaut ko darīt vienmēr vajag apdomāt sekas, jo nevienu nevarēs vainot pie savām kļūdām. Variantu, protams, ir daudz, bet jāizvēlas tas optimālākais. Mērķiem ir jāseko pat tad, ja tie pārvietojas.

Laimīgas Beigas – neatkarīgi no tā, ko tas patiesībā katram nozīmē, tas šķiet tā vērts, lai uz to tomēr tiektos.

Atver acis pasaulei un Tu redzēsi tik daudz! Tu esi kas īpašs, jo esi tieši te un tieši tagad! Dari visu iespējamo un neiespējamo!