24.maijā jaunieši nedarbnīcās iepazīstinās ar bezatkritumu dzīvesveidu

Piektdien, 24.maijā, kad Ventspils laukumos, skvēros un ielās notiks jau iemīļotā vakara pastaiga, arī Ventspils Jauniešu māja būs viena no vietām, kur atnākt, ieraudzīt un saprast. Atbilstoši vakara pastaigas tēmai “Pēdas pilsētā” Jauniešu mājas pagalmā no plkst. 18:00 līdz pat 22:00 notiks nedarbnīca “No cik daļām sastāv jogurta trauciņš?” kustības “zero waste” pamatprincipu apgūšanā. 

Vairākās pieturvietās notiks praktiski mēģinājumi, izglītojošas sarunas un pieredzes gūšana “uz savas ādas” ar spēļu palīdzību, kā arī darbosies mantu maiņa Brīvbodē. Jauniešu mājas pagalms plauks un zaļos no mūzikas priekšnesumu dažādības un jauniešu improvizācijas teātra dāvātiem smiekliem.

Jaunieši visus interesentus iepazīstinās ar pieciem no “zero waste” jeb bezatkritumu dzīvesveida pamatprincipiem – Recycle (pārstrādā), Reuse (izmanto atkārtoti), Repair (remontē), Recover (atjauno), Rethink (pārdomā).

Divām no plānotajām pieturvietām iesakām sagatavoties iepriekš. Brīvbodē darbosies mantu maiņa – atnes sev nevajadzīgās, bet vēl lietojamās mantas, kuras var noderēt kādam citam, un paņem pretī kāda cita atnesto mantu. Pirms nest mantas aicinām izvērtēt to lietderīgumu citam cilvēkam, tāpat aicinām nest darba kārtībā esošas elektroniskas preces, traukus, interjera priekšmetus, grāmatas un citas mantas, kā arī tikai tīru, nesaplēstu un nenovalkātu apģērbu un aksesuārus. Maksimālais apģērbu un mantu skaits ir 6, ko viens cilvēks drīkst ienest Brīvbodē. Mantas uz Jauniešu māju drīkst nogādāt arī iepriekš – jau no 10.maija.

Savukārt citā pieturvietā būs iespēja salabot, to kas nestrādā. Šoreiz varēs veikt pavasara apkopi un nelielus remontdarbus saviem divriteņiem, skrituļslidām un skrejriteņiem. Tamdēļ velc ārā no ziemas guļas un ņem līdzi savus braucamos un kopā apgūsim jaunas prasmes.