Ventspils jauniešiem augsti sasniegumi skolēnu mācību uzņēmumu programmas finālā 

2019.gada 9.-10. maijā Jūrmalā norisinājās Jauno uzņēmēju dienas 2019. Junior Achievement Latvija (JAL) Skolēnu mācību uzņēmumu programmas fināla dalībnieki cīnījās par Latvijas labākā skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) titulu un vidusskolas grupas SMU – par iespēju pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu finālā Lillē, Francijā šī gada jūlijā.

Šogad Latvijā kopumā reģistrēti 1200 mācību uzņēmumi, no kuriem dalībai SMU programmas finālā Jūrmalā izvēlēti 10 pamatskolas un 20 vidusskolas grupas pārstāvji. Starp fināla dalībniekiem šogad bija četri Ventspils SMU – ”Rozītes” (ražo karameles) un “Kamo-mille” (ražo veselīgus enerģijas batoniņus) (abi SMU no Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas, konsultante Anita Jozus), “GUIDER” (izstrādā lietotni viedtālruņiem tūrisma nozarē, Ventspils 2.vidusskola, konsultants Oļegs Mihailovs), “Pārventa” (ražo apdrukātus džemperus, Ventspils Jaunrades nams, konsultante Silga Sviķe). 

Ventspils SMU šogad sasniedza augstus rezultātus:

  •     SMU “Rozītes” ieguva augsto 2.vietu pamatskolas grupā

  •     SMU “GUIDER” ieguva balvas no LIAA kā inovatīvs produkts, no Biznesa augstskolas “Turība” (iespēju bezmaksas apgūt digitālo mārketinga kursu) un vietas Līderības nometnē, kuru organizē JAL

  •     SMU “Kamo-mille” un SMU “Pārventa” saņēma atzinību par dalību Jauno uzņēmēju dienās 2019.

Liela loma skolēnu sagatavošanā ir skolotājiem, kas konsultē jaunos uzņēmējus – Oļegam Mihailovam, Anitai Jozus un Silgai Sviķei, kura bija atzīmēta arī kā viena no  jaunajiem uzņēmēju konsultantiem šajā gadā. 

Mācību uzņēmumus vērtēja četrās kārtās: gada pārskata vērtēšana, četru minūšu prezentācija .latviešu valodā žūrijas komisijai un skatītājiem, produkta prezentēšana stendā un individuālas paneļintervijas ar žūrijas komisiju latviešu un angļu valodā. Savukārt pamatskolu skolēniem sava uzņēmuma un produkta izcilība žūrijas komisijai bija jāapliecina trīs sacensību kārtās: intervijās ar žūrijas komisiju pie sava SMU izstādes stenda, prezentācijā žūrijas komisijai un gada pārskata izvērtēšanā.

Vērtēšanas komisijā bija pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, LR Patentu valde, Latvijas Banka, ASV vēstniecība Latvijā, RTU Riga Business School, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Jūrmalas pilsētas dome, VAS Elektroniskie sakari, Dienas mediji, Finanšu nozares asociācija, Inbox.lv, LIC Gotus, Blue Shock Race, Register company in Latvia, Biroja atbalsts, LR Finanšu ministrija un Printful.

Arī Ventspilī šis mācību gads bijis ražīgs un skolēnu mācību uzņēmumu programmā iesaistījušies ap 100 skolēniem 40 dažādos uzņēmumos.

Iegādāties jauniešu ražotās preces visiem būs iespēja tirdziņā, kas 24. maijā notiks Dzirnavu laukumā Piektdienas vakara pastaigas laikā.