Jaunieši Eiropas vēlēšanu ģenerālmēģinājumā pauž savu viedokli

Ventspils Jauniešu mājā noslēdzies praktisks vēlēšanu ģenerālmēģinājums, kurā jaunieši jau no 13 gadu vecuma varēja gūt līdzīgu pieredzi tai, kāda būtu īstā vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā. Jaunieši īpaši sagatavotās vēlēšanu zīmēs ar plusiem un svītrojumiem balsoja par dažādām sev nozīmīgām vērtībām, kā arī par konkrētām pārmaiņām Ventspilī – vai viņi ir par vai pret jauna 50 metru gara peldbaseina izveidi.

Vēlēšanu rezultātu urnas atvēršana un balsu skaitīšana

Balsojot par vērtībām, saņemtas 68 zīmes, kurās kopā veiktas 406 grozījumi – 382 plusi un arī 24 svītrojumi. Visvairāk plusu saņēmusi vērtība “Tīra daba” – 39 plusi, kā arī cilvēcīgums (27), zināšanas (26) un drošība (25). Savukārt visvairāk svītrota “ietekme” – 5 reizes.

Rezultātu tabula:

Savukārt otra balsošanas zīme bija ar jautājumu “Vai esat par vai pret jauna 50 metru gara peldbaseina izveidi Ventspilī?” Par to saņemtas 66 balsošanas zīmes, no kurām 3 nebija derīgas. 53 reizes atzīmēts “par” un 10 reizes “pret”. Rezultātā 80,3% no balsotājiem atbalsta jauna 50 metru gara peldbaseina izveidi Ventspilī.

Ģenerālmēģinājums notika Eiropas Parlamenta birojs Latvijā kampaņas #ŠoreizEsBalsošu ietvaros, lai veicinātu jauniešu līdzdalību vēlēšanās. Ventspilī pasākumu norisi atbalsta Jauniešu māja un Ventspils Bibliotēkas Europe Direct informācijas centrs.