Zaļā nedēļa Ventspils Jauniešu mājā

No 15. – 26. aprīlim Ventspils Jauniešu mājas telpas kļūs zaļākas, jo tās ikdienu piepildīs aktivitātes , kas veicinās un pievērsīs gan vietējo jauniešu gan Ventspils iedzīvotāju vērību vides tēmām. 

Jau iepriekš Ventspils Jauniešu māja ir piedāvājusi dažādas aktivitātes saistītas par vides un dabai draudzīgākām tēmām, radošās darbnīcas – vaskadrāniņu gatavošanā, pašgatavotas ziepes, gaisa atsvaidzinātāji, pašgatavotas sveces , kā arī iespēja piedalīties Zemes stundas akcijā un kopīgi pieņemt “Zero Waste” izaicinājumu. 

Lai vides un dabai draudzīgākas tēmas turpinātu popularizēt, brīvprātīgais jaunietis Valentīns no Francijas piedāvā ikvienam ņemt dalību šajā “zaļajā nedēļā”. 
Valentīns būs sagatavojusi lekcijas, radošās darbnīcas kā arī kopīgu došanās “Ploggingā”, aktivitāte, kas sevī apvieno skriešanu un atkritumu savākšanu. 

Zaļās nedēļas aktivitātes:
17. – 18, aprīlī tiks piedāvātas slēgtas nodarbības Ventspils 4. Vidusskolas klasēm par “Zero Waste” tēmu un ar videi draudzīgām radošajām darbnīcām.  
 

23. aprīlī plkst. 18:00 – 19:00 
Ikviens ir aicināts pievienoties “Zero waste” ēdienu konteineru un vairākkārt izmantojamo plāno iepirkuma maisiņu gatavošanā. Šajā darbnīcā interesenti varēs iepazīt “Zero waste” pamatdomu, kā ikviens no mums var veikt mazas, bet tai pat laikā lielas pārmaiņas lai būtu vides draudzīgāks. 
Dalība radošajās darbnīcās ir bez maksas, bet aicinām ņemt līdzi savus ēdienu konteinerus, lai varētu radītu jaunu dzīvi tiem. 
 

24. aprīlī plkst. 17:00 – 18:00 
“Zaļās darbnīcas” pamatideja ir likt cilvēkiem aizdomāties un rast jaunus veidus, kā paša spēkiem ienest mazdārziņu iekštelpās. Arī mazā telpā ir iespējams izaudzēt ko noderīgu – gardu tēju, garšaugu un protams telpaugus, kas ne tikai priecēs acis un sirdi, bet arī palīdzēs uzlabot telpas gaisa kvalitāti. 
 

25.aprīlī no plkst. 14:00 – 19:00 .
Ventspils Jauniešu mājas telpās tiks atvērts “Free shop” jeb “Brīvbode”, kurā piedalīties tiek aicināti visi ventspilnieki. 
Brīvbode tiks organizēts kā vienreizējs pasākums, tādēļ ir izveidoti arī pāris noteikumi.
Brīvbode ir mantu maiņa – atnes sev nevajadzīgās, bet vēl lietojamās mantas, kuras var noderēt kādam citam, un paņem pretī kāda cita atnesto mantu. 
Aicinām nest darba kārtībā esošas elektroniskas preces, trauki, interjera priekšmeti, grāmatas, apģērbs u.c. 
SEŠI – ir maksimālais apģērbu un mantu skaits, ko drīkst ienest “Brīvbodē” (neskaitot aksesuārus). TĪRS, NESAPLĒSTS, NENOVALKĀTS – tikai tādu apģērbu/aksesuārus būs iespējams ienest “Brīvbodē”. Pirms nest mantas nepieciešams izvērtēt to lietderīgumu citam cilvēkam. 
“Brīvbodes” pasākums ir jautra kopā būšana nevis tekstilizstrādājumu nodošanas punkts, tādēļ tos, kuriem ir vairāk drēbes no kā atbrīvoties, aicinām to darīt un ziedot – Daudz fukcionālo ģimenes atbalsta centra Dienas centrs cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem "Ventiņmāja" Talsu iela 39, Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām "Cimdiņš", Atpūtas ielā 16 kā arī biedrības Diakonijas centrs Ventspilī “Drēbju istabai”, Raiņa ielā 16, 2. stāvā (katru otrdienu no plkst.14 līdz 18). 
Visas “Brīvbodes” pasākumā nepaņemtās un neapmainītās mantas tiks tālāk nogādātas un ziedotas augstāk minētās iestādēs un biedrībās.
Mantas kuras vēlaties apmainīt “Brīvbodē” varat nest uz Ventspils Jauniešu māju jau ar 17.aprīlī līdz pat pasākuma norises dienai.

26. aprīlis no plkst. 18:00 – 20:00 
Ventspils Jauniešu māja dosies dabā un aicina ventspilniekus iesaistīties kopīgā skrējienā un kustības #trashtag un “Plogginga” apvienojumā. Skrējiens būs kā ievada pasākums Lielajai Talkai 2019. 
Skrējiena starta punkts un tikšanās vieta būs pie  Ventspils Piedzīvojuma parka galvenās ieejas un no tās dosimies izstrādātā aptuveni 5km garā maršrutā pa tuvāko mežu un jūras piekrasti. 
Dalība šajā skrējienā ir bez maksas, dalībniekiem tiks nodrošināti gan darba cimdi gan plastmasas atkritumu maisi kuros tiks savākti skrējiena laikā paceltie atkritumi. 
Lūgums uz skrējienu ierasties atbilstošās un brīvās sporta drēbēs.