Ventspils skolēni starp uzņēmīgākajiem jauniešiem Latvijā

Uz skolēnu mācību uzņēmumu vērienīgāko pasākumu “CITS BAZĀRS”, kas 9. martā notika Rīgas tirdzniecības centrā Domina Shopping devās arī Ventspils jaunieši kopā ar saviem skolotājiem-konsultantiem.

Gadatirgū “CITS BAZĀRS” organizatori “Junior Achievement Latvija” bija izvēlējušies un uzaicinājuši piedalīties 270 labākos skolēnu mācību uzņēmumus (ap 800 skolēni) no visas Latvijas. Viņu vidū bija arī Ventspils uzņēmumi no Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas, Ventspils 2.vidusskolas, 3. vidusskolas, 6.vidusskolas un Ventspils Jaunrades nama. Gan tirdzniecības centra apmeklētājus, gan žūriju jaunieši iepazīstināja ar savam biznesa idejām un radīto produkciju.

Žūrija un ekspertu komisija augsti novērtēja ventspilniekus. Vairāki no mūsu mācību uzņēmumiem bija izvirzīti balvu saņemšanai dažādās nominācijās:

–    SMU “Rozītes”, kas ražo karameles (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, konsultante Anita Jozus) tika izvirzīta  nominācijai “Labākais stends”, 
–    SMU “Cruella”, kas ražo kosmētikas komplektus (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, konsultante Anita Jozus) izvirzīts nominācijām “Sociāli atbildīgs uzņēmums” un “Inovatīvs produkts”,
–    SMU “Kamo-mille”, kas ražo veselīgus enerģijas batoniņus (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, konsultante Anita Jozus) izvirzīts nominācijai “Inovācijās balstīts produkts”. 
–    Ventspils 2.vidusskolas un Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas kopuzņēmums SMU “GUIDER”, kas veido mobilo aplikāciju tūrisma nozarei (konsultanti Oļegs Mihailovs un Anita Jozus) tika izvirzīts nominācijai “Uz zināšanām balstīts produkts”. 

Lai gan mūsu uzņēmumi šajās nominācijās šoreiz balvas neieguva, tomēr arī izvirzīšana balvai 270 uzņēmumu konkurencē ir panākums un iedrošinājums turpmākam darbam. Savukārt SMU “GUIDER” saņēma Patentu valdes simpātiju balvu.

2018./2019. mācību gadā Ventspilī darbojas 40 mācību uzņēmumi un programmā piedalās visas vidējās izglītības iestādes, kā arī Ventspils Jaunrades nams un 2. pamatskola, iesaistot ap 100 skolēniem. Šo uzņēmumus veido un vada paši skolēni ar skolotāja konsultanta palīdzību. Darbojoties mācību uzņēmumā jaunieši iegūst jaunas praktiskas zināšanas un prasmes dažādās jomās – uzņēmējdarbībā, finanšu pratībā, komunikācijā, komandas darbā un citās, kuras nereti netiek apgūtas formālajā izglītībā. Skolēnu mācību uzņēmums mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē – skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus. Mācību uzņēmumi darbojas “Junior Achievement Latvija” programmas ietvaros.

Apsveicam skolēnus un skolotājus-konsultantus ar sasniegumiem gadatirgū!