Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā 14. septembrī interesentiem būs iespēja iepazīties ar Ventspils Mūzikas vidusskolu un koncertzāli

Piektdien, 14.septembrī, plkst.16.30 jaunā mūzikas vidusskolas un koncertzāles ēka būs atvērta apmeklētājiem, piedāvājot iespēju novērtēt līdz šim paveikto būvniecībā un vēl topošajā koncertzālē baudīt Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu koncertu.  Pilsētas galvenās arhitektes Daigas Dzedones un  Ventspils Mūzikas vidusskolas direktora Andra Grigaļa vadībā interesentiem būs iespēja doties ekskursijā par jaunceltnes pirmo stāvu.

Šajā nedēļas nogalē Latvijā  64 vietās varēs iepazīt dažādus objektus – gan tādus, kas ļoti cieši saistīti ar Latvijas valsts vēsturi, gan arī vietas, ko šodien radām Latvijas nākotnei. Piemēram, ekskursijā varēs iepazīt Rīgas pils kastelas jauno arhitektūru vai izpētīt Latvijas Nacionālo bibliotēku kultūras kanona spēlē. Šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu kontekstā ar šiem diviem objektiem sasaucas arī sen lolotais daudzu ventspilnieku sapnis –  topošā Ventspils Mūzikas vidusskola ar akustisko koncertzāli.

Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles būvniecība tika sākta 2017.gada februārī. Būvprojektu izstrādājis arhitekta Deivida Kuka (David Cook) pārstāvētais arhitektu birojs “Haascookzemmrich Studio 2050”. Būvdarbus veic pilnsabiedrība “Merks – Ostas celtnieks”.  Darbu pasūtītāji ir Ventspils Mūzikas vidusskola un  Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde”.

Ventspils Mūzikas vidusskolas ēka būs lielākā mūzikas skola ārpus Rīgas. Uz jaunajām telpām pārcelsies 500 skolas audzēkņi un vairāk nekā 100 darbinieki. Jaunās ēkas kopējā platība būs  6880 kvadrātmetri,  no tiem 75% paredzēti skolas vajadzībām, bet 25% – koncertzāles funkciju īstenošanai. Koncertzālē būs 600 skatītāju vietas, un tās telpās tiks izvietots īpašs instruments – akustiskās stabuļu ērģeles. Līdzās Bonnas ērģeļu būvniecības darbnīcas «Johannes Klais Orgelbau» un Jāņa Kalniņa Ugāles darbnīcas būvētajām akustiskajām stabuļu ērģelēm ēkas Lielajā zālē tiks integrēts vēl viens unikāls mūzikas instruments – koncerta klavieres, ko būvēs latviešu izcelsmes klavierbūves meistars Dāvids Kļaviņš, pasaulē lielāko klavieru “Klavins Modell 450” idejas radītājs un izgatavotājs.

Tā kā Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju iekļaujas vienotā koncepcijā ar Lielā laukuma labiekārtojumu, kas pabeigts jau dažus gadus pirms koncertzāles izbūves, tad jau pašlaik iespējams novērtēt, cik pārdomāti tās arhitektoniskais apjoms iekļaujas laukuma kopējā kompozīcijā un saspēlē ar strūklakas “Fregate “Valzivs”” mastiem, vienlaikus izteiksmīgi noslēdzot Lielā laukuma perspektīvo skatu. Mūzikas vidusskolas  ēka Ventspilī būs unikāla arī ar tāsbūvniecībā pielietotajiem inovatīvajiem tehniskajiem risinājumiem, kas nodrošinās zemu enerģijas patēriņu. Tiks ievēroti ilgtspējīgas būvniecības un ēkas ekspluatācijas principi, kā arī ēka būs ar minimālām siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām, kas panākts, izmantojot 13 dažādas tehnoloģijas.

Ēkas būvniecību  plānots pabeigt 2019.gada pirmajā pusē, bet Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle darbu jaunajā ēkā sāks no nākamā mācību gada.

Kopš 2014.gada sākuma, kad valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas vēsturisko ēku stāvoklis tika atzīts par kritisku un bīstamu apmeklētājiem, skola darbojas astoņās dažādās pagaidu telpās dažādās vietās un ēkās Ventspilī.  20.gadsimta sākumā celtās Mūzikas skolas vecās ēkas Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2  ir Ventspils pilsētai nozīmīgi jūgendstila arhitektūras paraugi, kas šogad, kultūras mantojuma speciālistu augsti novērtētas, ir atzītas par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļiem, = un gaida sava īpašnieka  – Latvijas Valsts Finanšu ministrijas – aktīvu rīcību to atjaunošanai.