Sveicam Ventspils jauniešus ar panākumiem mācību uzņēmumu tirdziņā Rīgā!

10. martā Rīgā (t/c Domina Shopping) notika Junior Achievement Latvia jau tradicionāli organizētais valsts mēroga skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņš “Cits Bazārs”. Tirdziņā 10 SMU no Ventspils bija starp citiem 270 skolēnu mācību uzņēmumiem no visas Latvijas.

Gadatirgus ir ne tikai iespēja satikt pircējus un tirgoties, bet arī savas biznesa idejas prezentēt žūrijai un cīnīties par balvām dažādās tematiskajās nominācijās. Šajā reizē vislabāk no ventspilniekiem veicās Ventspils Valsts 1. ģimnāzija “BVL” (konsultante Anita Jozus).

SMU “BVL” dibinājušas trīs 7. klases skolnieces (Aleksandra Ķergalve, Estere Lauska, Yiayi Lian) un viņu ražotā prece ir bērnu un jauniešu vidū populārais slaims – elastīga masa rotaļām vai stresa noņemšanai. Uzņēmums pamatskolu grupā saņēma balvu par komunikāciju sociālajos tīklos, kā arī balvu nominācijā “Komerciālākais produkts”. Un par komerciālo veiksmi liecina fakts, ka tirdziņā uzņēmums pārdeva necerēti daudz – ap 100 precēm.

Nominācijai “Inovatīvais produkts” tika izvirzīts Ventspils 2. vidusskola mācību uzņēmums Smu Meistars, kur jaunieši no lietotām māla pudelēm ražo vāzes un svečturus. Bet nominācijai “Sociāli atbildīgs uzņēmums” tika izvirzīti arī Ventspils Jaunrades nams SMU "Abi labi" (koka plākšņu sensorās ripas sīkās motorikas attīstīšanai) un Ventspils Valsts 1. ģimnāzija SMU Lapsas somas (krāsainas un košas auduma somas). Tomēr šoreiz balvas šie uzņēmumi neieguva.

Šajā tirdziņā iespēja piedalīties bija 10 uzņēmumiem no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, 2. vidusskolas un Jaunrades nama. Bet kopā Junior Achievement Latvija skolēnu mācību uzņēmumu programmā ar pašvaldības atbalstu Ventspilī šajā mācību gadā darbojas 40 uzņēmumi, tajā skaitā arī Ventspils 4. vidusskola, Ventspils 6.vidusskola un Ventspils 2. pamatskola.

Dalība mācību uzņēmumu programmā skolēniem ir neatkārtojama pieredze, jo caur radošām izpausmēm, veiksmēm un neveiksmēm skolēni attīsta radošo domāšanu, būt pastāvīgiem un izprast uzņēmuma radīšanas principus. Skolēnu mācību uzņēmumus Ventspilī vienuviet varēs sastapt maijā, kad notiks šajā mācību gadā jau trešais pilsētas līmeņa tirdziņš.

 

Foto: Oļegs Mihailovs