15. septembrī Talsos notiks Iedvesmas konference

Noslēgumam tuvojas līdz šim vērienīgākais Talsu novada fonda īstenotais projekts. Izstrādājot rokasgrāmatu skolotājiem un mobilo aplikāciju jauniešiem, tās veidotāji sastapa vairākus cilvēkus, kuriem labdarība jau kļuvusi par dzīves veidu. Daļa no viņiem iedvesmos arī starptautiskās konferences “Being good is good” dalībniekus Talsos.

Konference notiks 15.septembrī Talsu tautas namā, un tās mērķis ir kopā ar konferences iedvesmas viesiem, rokasgrāmatas un mobilās spēles “Labdarības pilsēta” autoriem aizsākt diskusiju par labdarības nozīmi skolā. Konferencē uzstāsies RH3 fonda dibinātājs Raivis Hščanovičs, kas bērnībā pārvarēto vēzi mērķtiecīgi pārvērta sapnī kļūt par profesionālu futbolistu. Nu viņš piepilda citu bērnu sapņus un saka: “Ja kaut viens bērns izdzīvos, ja kaut vienam būšu devis stimulu kļūt par labāko dakteri, sportistu vai tamlīdzīgi – tas jau būs sasniegums!” Par to, cik vērtīgi patiesībā ir 5 eiro, liks aizdomāties Labdarības radio maratona “Dod pieci” dīdžejs Toms Grēviņš – pieci eiro ir līdzvērtīgi vienai kinobiļetei, hamburgeram vai kādam citam niekam, bet citam tā ir svarīga summa cīņā par dzīvību vai cilvēciskiem dzīves apstākļiem. Savukārt, akcijas “Zvaigzne Austrumos” idejas autors, mācītājs Pēteris Eisāns atklās, ka vienkāršā kurpju kastē iespējams iesaiņot arī mīlestību, un rotaļlietas, kas nonāk pie bēgļu bērniem, ir zelta vērtas. Latvijas iedvesmas piemēriem pievienosies arī vairāki ārzemju viesi. Gautam Lewis no Lielbritānijas, kuru bērnībā izglābusi Māte Terēze, stāstīs, kā šobrīd viņš māca lidot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt, vides aktīvists un režisors David Gross no Austrijas parādīs, kā debešķīgi garšīgās maltītēs pārtop pārtikas produkti, ko viņš atrod atkritumos. Konferencē piedalīsies arī mobilās spēles autors Rasmus Pechuel no Vācijas, kura kaislība ir spēles, kas spēj mainīt cilvēku paradumus. Tāda būs arī spēle “Labdarības pilsēta”, un Rasmus ir pārliecinās, ka virtuālie labie darbi jauniešos radīs vēlmi tos izmēģināt arī realitātē.

Konferences programma pieejama šeit.

Starptautiskās konferences otrajā dienā, 16.septembrī, tās dalībnieki īstenos kopīgu labdarības aktivitāti un piedalīsies Latvijā pirmajā Ziedotāju aplī. Tās ideja ir aizgūta no Lielbritānijas. Ziedotāju aplis ir iespēja satikties oriģinālu ideju autoriem un cilvēkiem, kuri vēlas ieguldīt novada attīstībā savus līdzekļus, entuziasmu, laiku un zināšanas. Pirmie dalībnieki neformālā gaisotnē uzklausīs trīs Talsu novada projekta idejas, iedvesmosies, atbalstīs un motivēs darboties tālāk.

Stratēģiskās partnerības projekts “I believe in GOOD”, kas ieguvis programmas “Erasmus+” atbalstu, ir ilgtermiņa projekts, kas sastāv no 2 daļām – rokasgrāmatas ar nodarbībām katram mācību priekšmetam un mobilās aplikācijas jauniešiem. Pedagpgu rīcībā nonāks tēmas apraksts, sagatavoti uzdevumi, prezentācijas, video un citi materiāli, kas soli pa solim ļaus novadīt nodarbību. Tikmēr mobilā aplikācija interaktīvā veidā ļaus iepazīt labdarību no pavisam cita aspekta. 

Jaunajā mācību gadā projektu īstenos Talsu 2.vidusskola, un, sadarbībā ar pārējiem Latvijas kopienu fondiem, arī citas izglītības iestādes. Visi materiāli izstrādāti 3 valodās – latviešu, vācu un angļu – jo metodes paredzētas arī starptautiskai lietošanai. 

Ar jaunradītām neformālām izglītības metodēm projekta mērķis ir sakustināt ūdeni, lai Latvijas, Vācijas un Eiropas iedzīvotāji aizdomājas par to, cik nozīmīgi ir par labdarību sākt runāt skolas vidē – un ne tikai runāt, bet arī veikt reālu darbību. Un jaunieši kļūtu par sociāli atbildīgu nākamo ziedotāju paaudzi.

Konferencei iespējams pieteikties līdz 11.septembrim, rakstot uz e-pastu [email protected].