Jauno politiķu skola Ventspilī ir noslēgusies

Jauno politiķu skola Ventspilī ir noslēgusies

Nodarbībās piedalījās Ventspils vispārizglītojošo skolu audzēkņi. Šīs skolas mērķis nebija radīt jaunus deputātus, tomēr, protams, priecāšos, ja kāds no šiem jauniešiem par tādu kļūs. Šī nodarbību cikla galvenais mērķis bija parādīt jauniešiem to, ka ir daudz citu profesiju, kuras ir saistītas ar politiku, ne tikai deputāti, bet arī žurnālisti, vēstnieki, komisiju locekļi u.c. Kā arī jauniešiem tika parādīts, ka ir arī daudzas bezpeļņas organizācijas, kurās var iesaistīties gan pieaugušie, gan jaunieši. 

Pirmajā nodarbībā Ventspils 4. vidusskolas politikas skolotāja jauniešus iepazīstināja ar politikas pamatjēdzieniem. Pēc pamatjēdzienu apgūšanas jauniešiem tika dota iespēja satikt tādus Latvijā pazīstamus cilvēkus kā Jāni Gesti (LTV žurnālists), Ilzi Viņkeli un Jāni Vucānu (12. Saeimas deputāti),  Gundaru Daudzi (12. Saeimas priekšsēdētāja biedrs).  Šajās nodarbībās "Politiķu skolas" dalībnieki iepazinās ar šo cilvēku profesijām, kā arī satika to palīgus, kas tikai pierādīja to, ka politiķis nav tikai deputāts, bet ir vēl daudz citu iespēju, kā izmantot savas zināšanas politoloģijā. Svarīga loma šajā projektā bija divām nodarbībām, kuras vadīja Emīls Anškens (Latvijas Jaunatnes padomes prezidents un Ventspils Jauniešu domes valdes loceklis) un Armands Astukēvičs (Vidzemes Augstskolas students), jo šajās nodarbībās dalībnieki uzzināja par jauniešu iespējam gan vidusskolas laikā, gan vēlāk, kad tie mācīsies augstskolā. Kā arī Armanda pieredze studentu dzīvē bija noderīga tiem dalībniekiem, kuri tieši pašlaik ir lielās izvēles priekšā – kura augstskola būs viņiem piemērotākā? 

Projekta ietvaros tika noorganizēta ekskursija Saeimā un Ventspils pašvaldībā. Iepriekš es minēju, ka šis projekts nav domāts, lai radītu deputātus, bet gan aptvertu politisko profesiju daudzveidību. Taču deputāts nevar izpalikt, tādēļ devāmies tieši uz šīm iestādēm ekskursijā, lai izpētītu deputāta profesiju klātienē. Šajā ekskursijā varējām redzēt, ko deputāti dara ārpus ierastajām sēdēm, kā viņi gatavo dokumentus, sazvanās ar citiem, lai noskaidrotu to viedokļus utt. Sabiedrībā valda stereotips, ka deputāti tikai dažas stundas nedēļā aiziet uz kaut kādām sēdēm un neko citu nedara, bet šajās ekskursijās lieliski pierādījās pretējais, jo deputāti bez iepriekšējas sagatavošanās konkrētā jautājumā nav kompetenti runāt par to. Kā arī ceru, ka jauniešiem lieliski noderēs Viņķeles teiktais: "Lai jūs varētu kļūt par deputātiem, jums vispirms jāspēj atbildēt uz jautājumu – kas es esmu? – jo nav vajadzīgi deputāti bez sava "mugurkaula"!" 

Foto Autors: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija

Uzskatu, ka šis projekts iepazīstināja jauniešus ar politoloģijas pamatiem, kā arī deva iespēju gan izprast, gan dzīvē redzēt darba iespēju daudzveidību, sākot no cilvēka, kurš labo kļūdas tekstos, līdz pat cilvēkam, kurš lemj par likumu pieņemšanu. Runājot ar "Jauno politiķu skolas" absolventiem, noskaidrojās, ka divi no viņiem viennozīmīgi vēlas saistīt savu nākotnes profesiju ar politiku. Laura Liepiņa: „Politiķu skola" – vieta, kur politiskie stereotipi tiek apgāzti. No 12 nodarbībām pabiju uz 10, kuras man ļāva uzzināt, ka politikā iesaistīties nenozīmē studēt politoloģiju, to mums pierādīja tie cilvēki, ar kuriem tikāmies. Daudzas nodarbības vadīja sabiedrībā ievērojami cilvēki, manuprāt, tas ir noderīgākais šajā nodarbību ciklā, jo dzirdēt visu no pirmavota ir daudz vērtīgāk nekā izlasīt to kādā no medijiem. Šī politiķu skola ļāva man satikt daudz jauniešus, kuri ir tikpat ieinteresēti politikā, kas, manuprāt, mums, jauniešiem, ir ļoti svarīgi, jo zināt, ka neesi tāds vienīgais, ir ļoti laba sajūta, kas ļauj nebaidīties un rīkoties. Šo skolu veidoja mans klasesbiedrs, kas vēl jo vairāk liek man saprast, ka jaunieši var paveikt lielas lietas, vajag tikai mēģināt.” Savukārt, pārējie saprata to, ka tomēr viņi nevēlas kļūt par politiķiem, bet demokrātiskā valstī ikkatram ir jāizzina politiskie procesi.  

"Jauno politiķu skolu" bija iespējams noorganizēt, pateicoties Ventspils pilsētas domes finansējumam.

Raksta autors: Georgs Siders