Pulciņa “Jaunie korespondenti” sacerējuma konkursa “Manas mīļākās brīvā laika pavadīšanas iespējas Ventspilī” laureātes A. Kornijanovas darbs

Manas mīļākās brīvā laika pavadīšanas iespējas Ventspilī

Ventspilī ir daudzi veidi kā pavadīt savu brīvo laiku. Populārākie ir pulciņi Jaunrades namā, sporta aktivitātes, nodarbības mākslas un mūzikas skolā.  Arī es esmu apmeklējusi gan sporta, gan mākslas nodarbības un joprojām apgūstu ģitāras spēli mūzikas skolā. Tomēr es pastāstīšu par mazāk zināmu brīvā laika pavadīšanas veidu – galda spēlēm. 

Ar galda spēlēm iepazinos ģimenē, bet par īstu spēlētāju kļuvu apmeklējot spēļu vakarus, kurus jau trīs gadus regulāri rīko Ventspils 4. vidusskolā. Šo pasākumu dēļ esmu gatava skolā pavadīt vēlus vakarus. Tur nākt cilvēki no dažādām skolām spēlēt savas iecienītākās galda spēles un pavadīt laiku labā kompānijā pie tējas un cepumiem. Spēlējot spēles esmu iepazinusi daudzus un dažādus interesantus cilvēkus. Spēle vienmēr palīdz ļoti ātri sadraudzēties un neviens nevar justies atstumts, jo spēle liek visiem komunicēt. Tieši cilvēki padara spēles gaitu un iznākumu unikālu. Katru spēli vienmēr pavada sarunas un interpretācijas, kas nodrošina jautru un brīvu gaisotni un, manuprāt, tas ir vislabākais. Katrs vakars palido vēja spārniem!

Mana pirmā galda spēle, kura mani “uzāķēja”, kā tas ir bijis daudziem spēļu entuziastiem bija “Katanas ieceļotāji”. Tā ir lieliska spēle gan iesācējiem, gan pieredzējušiem spēlētājiem. Katanas spēles gaita katru reizi atšķiras, tāpēc ir prieks pie tās atgriezties atkal un atkal. Tagad jau esmu izspēlējusi daudz un dažādas citas spēles. Citas mani uzrunāja vairāk, citas mazāk. Par mīļākajām spēlēm, kuras esmu gatava spēlēt vienmēr, man ir kļuvušas asociāciju spēles “Dixit” un “Mysterium”, stratēģijas spēle “Carcassone” un blefošanas spēle “Mr. Jack”. 

Starp citu, ir zinātniski pierādīts, ka galda spēlēm ir labvēlīga ietekme uz cilvēku, tās samazinot asinsspiedienu un nostiprinot imunitāti. Tā kā spēli apņem labvēlīga aura tā noteikti var samazināt stresu un  noder pat kā psiholoģiska terapija. Varu apliecināt, ka spēlējot galda spēles tās pilnīgi noteikti palīdz attīstīt veselu virkni dažādu noderīgu prasmju, piemēram, koncentrēšanās spējas, atmiņu, loģiku, stratēģisko domāšanu, māca pieņemt zaudējumu un sadarboties. 

Tāpēc es aicinu visus piebiedroties mums, izmēģināt kādu galda spēli, atrast savējo un priecāties par labi pavadītu brīvo laiku!

Alise Kornijanova