Ventspils skolēnu mācību uzņēmumi piedalīsies Jauno Uzņēmēju dienās 2017

No 27. līdz 29. aprīlim Ventspilī norisināsies biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija organizētās Jauno uzņēmēju dienas 2017, kas ir ikgadējs valsts mēroga Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) fināls. Jauno uzņēmēju dienās piedalīsies arī Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas SMU “Daimo” un Jaunrades nama SMU “Cimdiņdarbnīca”.

Jaunrades nama SMU “Cimdiņdarbnīca” dalībnieki ir Atbalsta centra bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš” jaunieši un bērni, kuri apmeklē Jaunrades nama  radošo darbnīcu nodarbības. Uzņēmuma darbību raksturo divi būtiski aspekti: sociālā iesaiste un materiālu otrreizēja izmantošana, tādējādi piešķirot izgatavotajiem produktiem papildu pievienoto vērtību. Visi bērni tiek iesaistīti un kopīgi ražo lupatu lentīšu grīdceliņus, galdceliņus un citus rokdarbus.  Jaunieši strādā ar vislielāko rūpību un centību, turklāt ir gandarīti, ka darbs ir novērtēts. Atbalsta centra “Cimdiņš” uzņēmuma konsultante Silga Sviķe ir pateicīga par iespēju piedalīties pasākumā, kas bērniem un jauniešiem ar dažādām veselības problēmām šķiet “gandrīz vai neiespējami”. Tāpat piedalīšanās stiprina jauniešu pašapziņu, jo viņi jūtas noderīgi un pavadītais laiks nodarbībās ir jēgpilns.

Jau februāra sākumā Jaunrades nama pulciņš “Jaunie korespondenti” Ventspili iepazīstināja ar otru fināla dalībnieku – Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas mācību uzņēmumu “Daimo”. “Daimo” dibinātāji ir 7. klases audzēkņi Ralfs Roga un Viesturs Geršauskis. Jaunieši ražo kafijas un desertu trafaretus, kurus Ziemassvētkos var izmantot arī kā eglīšu rotājumus. Trafaretu formas jaunieši domā paši un līdz šim tās tapušas ūsu, sirds, ķepas, bites un tauriņa formās. Ralfs min, ka pēc pasūtītāju vēlmēm, ir iespējams izgatavot arī citas formiņas. Lai šīs formiņas izveidotu, skolēni sadarbojas ar Kuldīgas uzņēmumu „MGS Factory”, kurā, pēc viņu domām, ir ļoti atsaucīgi darbinieki, kas vērsti uz sadarbību. „Datorā veidoju zīmējumus kafijas un deserta trafaretiem, tad ar idejām braucam uz Kuldīgu, kur ar lāzera palīdzību, uz dabīgā koka formiņas tiek izgrieztas,” stāsta jaunais uzņēmējs Ralfs.

Jauno uzņēmēju dienas 2017 apbalvošanas ceremonijā Ventspilī, 28. aprīlī, tiks apbalvoti 1.–3. vietas ieguvēji SMU pamatskolu un vidusskolu grupās, tiks noskaidrots, kurš SMU pārstāvēs Latviju Eiropas finālā Briselē šī gada jūlijā, kā arī tiks pasniegta balva SMU vidusskolas grupā nominācijā “Gada ziņojums”, un sumināts gada skolotājs – SMU konsultants. Tiks noskaidrots arī projekta “Start Strong Start Up” uzvarētājs, kas šajā vasarā dosies pieredzes apmaiņas braucienā uz Sanfrancisko, ASV.

Skolotāji, skolēni un visi citi interesenti aicināti ceturtdien, 27. aprīlī, plkst. 16:00 iedalīties Jauno uzņēmēju dienas atklāšanā un noklausīties SMU prezentācijas, savukārt fināla dalībnieku stendu izstāde notiks piektdien, 28. aprīlī, no plkst. 12:00 līdz plkst. 14:30 Ventspils tehnikumā.

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, un sadarbībā ar ilggadējo partneri Swedbank. Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.