Teātra namā “Jūras vārti” apskatāma četru vienas ģimenes mākslinieku kopizstāde “KOPĀ/tālāk”

No 21. marta teātra nama "Jūras vārti" abās izstāžu telpās skatāma četru vienas ģimenes mākslinieku kopizstāde "KOPĀ/tālāk", kas parādīs atšķirīgu mākslas jomu – tēlniecības, tekstilmākslas, grafiksa, 3D mākslas – mediju izmantojumu šodienas kontekstā.

Izstādē būs skatāmi koktēlnieces Vinetas Kurzemnieces (1952) skulptūras un viņas meitu Agneses Kurzemnieces (1973) (grafika) un Andras Kurzemnieces (1976) (tekstilmāksla) un dēla Gata Kurzemnieka (1985) videoinstalācijas.

Vineta Kurzemniece tēlniecību apguva Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) laikā no 1971 – 1977. gadam, mācoties pie tādiem tēlniecības meistariem kā Igors Vasiļjevs, Valdis Albergs un Alberts Terpilovskis.  Lai gan sākumā izvēlējusies strādāt granītā, vēlāk pievērsusies koktēlniecībai, kas interesējusi jau iepriekš. Kopš 1977. gada regulāri piedalās gan vietējas nozīmes, gan starptautiskās izstādēs, bet 1982. gadā kļuva par Mākslinieku savienības biedri un ir Latvijas Tēlniecības centra valdes locekle.
Vinetas Kurzemnieces darbus caurstrāvo miers, harmonija un mīlestība, jo, pēc autores teiktā, viņa cenšas distancēties no ļaunā un nepatīkamā un savos darbos to neielaiž, jo tas mūsu ikdienas dzīvēs sastopams pārpārēm. Centrālais darbu motīvs ir alegorisks cilvēka tēls – visbiežāk sievietes noapaļotās ķermeņa formas. Bieži sastopamas divu, retāk – trīs figūru kompozīcijas, kurās tēli harmoniski savijušies – kājas, rokas, ķermeņu aprises, sakļāvušās apskāvienos vai dejas solī, kļūstot par vienotu veselumu.

Viena no Vinetas meitām – Andra Kurzeniece – pēc Jaņa Rozentāla vidusskolas absolvēšanas, izvēlējās iet nevis tradicionālo glezniecības ceļu, bet gan iestājās LMA Tekstilmākslas nodaļā, un rezultātā glezno ar audumu, strādājot tekstilmozaīkas tehnikā. Kompozīcijas ir veidotas no dažāda materiāla audumu gabaliem, pērlēm un izšuvumiem, lai panāktu vēlamo rezultātu, māksliniece it kā lazējot, šuj vienu uz otra plānākus auduma gabalus. Savukārt, lai radītu faktūru un uzirdinātu virsmu, audums tiek burzīts un krokots. Darbiem raksturīga spilgtu, kontrastainu un dekoratīvu krāsu laukumu izmantošana, bet māksliniecei iemīļoti tēli ir cilvēki un suņi.

Otra meita – Agnese Kurzemniece – pēc "Rozentāļiem" izvēlējās LMA Grafikas nodaļu un diplomdarbu izstrādāja Gunāra Kroļļa oforta meistardarbnīcā. No 2012. gada ir biedrības “Grafikas Kamera” biedre. Agnese strādā oforta, sietspiedes, litogrāfijas, zīmējuma, kologrāfijas tehnikā, kā arī, gleznojot un eksperimentējot, meklē sev piemērotāko ceļu ideju īstenošanai. Cilvēku tēli, tāpat kā suņi, ir bieži izmantoti viņas darbos – tie var būt gan filigrāni izstrādāti zīmējumi, gan ekspresīvi un emocionāli līniju mudžekļi, kas tikai ieskicē formu aprises. Jaunākos – 2016. gadā tapušos darbus autortehnikā uz finiera dēļiem, caurstrāvo reliģiska rakstura tēli un tēmas. Tie radīti ceļojuma pa Krieviju iespaidā. Māksliniece neseko tieši ikonogrāfijai, tāpat arī netiecas savus darbus radīt kā ikonas, bet gan drīzāk kā parafrāzes par ceļojuma laikā redzēto.

Ceturtais elements šajā “kopumā” ir Agneses un Andras brālis Gatis Kurzemnieks, kurš ir 3D un 2D mākslinieks. Ieguvis ne tikai LMA Vizuālās komunikācijas nodaļas izglītību, bet gan vispirms Latvijas Universitātē Datorzinātņu maģistra grādu un visbeidzot papildinājies Lucernas augstskolā Šveicē (Hochschule Luzern), kur studējis 3D animāciju. Tagad Gatis lielākoties dzīvo ārpus Latvijas un strādā ar lielām, starptautiskām kompānijām (Microsoft, REI). Viņa lauciņš ir virtuālā realitāte un 3D animācija, kas lielākoties cilvēkiem liek tikai noelsties: “Vov… tas ir kā realitātē!…” Gata Kurzemnieka 3D animācijām raksturīga ne tikai pārliecinoša kvalitāte, bet neiztrūkstošs ir arī melnais humors.

Ieeja bez maksas.