Studenti jau trešo reizi piedalīsies tuvā kosmosa izpētes konkursā

Ventspils Augstskolas (VeA) elektronikas inženierzinātņu studenti kā tradīciju ir iedibinājuši tuvā kosmosa (20 – 100 km) misiju IRBE, šogad plānojot trešo šāda veida projektu – IRBE-3. Šajā projektā piedalās gan VeA bakalaura, gan maģistra studiju programmu “Elektronika” studenti: Gints Dreifogels, Kaspars Prūsis, Krišjānis Bergmanis, Kārlis Grundšteins, Mikus Freimanis, Atvars Nikolajevs un Pēteris Pitāns.

IRBE-3 komanda plāno stratosfērā nogādāt vienu meteoroloģisko balonu ar mērķi veikt zinātnisko eksperimentu lidojuma laikā, kā arī komanda, pēc balona piezemēšanās, ar īpaši šai misijai izstrādātām antenām (signāla uztveršanai) centīsies maksimāli ātri atrast balona derīgo kravu. Komanda plāno balonu nogādāt stratosfērā un veikt zinātnisko eksperimentu starptautiskā konkursa Global Space Balloon Chalange ietvaros.

Izvirzīto mērķu un rezultātu sasniegšanai komanda turpina darbu pie iespiedplašu izstrādes derīgās kravas kapsulas elektroniskajām apakšsistēmām:

  • elektrobarošanas – strāvas patēriņa monitoringam un kontrolei;
  • komunikācijas – GPS atrašanās vietas noteikšanai; GSM, datu pārraidei balons – zeme;
  • sensoru – ietver temperatūras, spiediena, gāzes, akselerometra sensorus un to izgūto datu saglabāšanai atmiņas kartē.

Šogad konkursā veiktas izmaiņas sacensību atvērtajam laika logam. Vispasaules balonu lidojumi plānoti laika posmā no š.g. 11.augusta līdz 28.augustam, nevis kā agrāk – pavasarī (aprīlī/maijā). Šādas izmaiņas ir saistītas ar gaidāmo Saules aptumsumu organizatoru mītnes zemē Amerikas Savienotajās Valstīts.  Pie mums šis Saules aptumsums nebūs vērojams, to varēs redzēt tikai Ziemeļamerikā, Dienvidamerikas ziemeļu daļā, Eiropas un Āfrikas rietumu daļā.

Komanda ir iegādājusies balonus, kas, piepildīti ar hēliju, nogādās derīgās kravas kapsulu stratosfērā. Tāpat kā iepriekšējai misijai, arī šogad uzņēmums SIA GASCHEMA sniedz atbalstu hēlija gāzes iegādei. Eksperimentam tiks izmantoti gāzes sensori: amonjaka, oglekļa dioksīda (CO2), ozona (O3), metāna u.c. Veikta arī citu elektronisko komponenšu iegāde. Komunikācijas kanāla balons-zeme nodrošināšanai, izstrādātas uzlabotas versijas 434 MHz frekvenču diapazona antenas. Izstrādes un testēšanas gaitā tika iesaistīti arī Talsu Valsts ģimnāzijas 12. klases audzēkņi Edžus Kāpiņš un Klāvs Ronis Blūms kas Ginta Dreifogela vadībā izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu (ZPD). Sadarbībā ar Latvijas Elektronisko Iekārtu Testēšanas Centru, radiofrekvenču slāpēšanas kamerā ZPD autori veica antenu virziendarbības mērījumus. Iegūtie rezultāti ir praktiski noderīgi darba autoriem un IRBE-3 komandai.